Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Варгас Льоса: Нобелът за Дилън е фриволизация на културата

Цивилизацията на зрелището вече е обзела и Шведската академия, казва перуанският автор

Мнението на Марио Варгас Льоса бе посрещнато с овации от публиката. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Варгас Льоса: Нобелът за Дилън е фриволизация на културата

Мнението на Марио Варгас Льоса бе посрещнато с овации от публиката. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Марио Варгас Льоса смята тазгодишното решение на Шведската академия за „фриволизация на културата”. На премиерата на германското издание на романа си „Пет ъгъла” в Берлин, авторът заяви, че Нобеловата награда за литература трябва да бъде връчвана само на писатели, а не на певци, предава испанският „Ел Мундо“.

На въпроса дали познава песните на Боб Дилън той отговаря, че дори ги харесва, но отхвърля по принцип възможността този приз да бъде връчван на изпълнители на изпята поезия:

Нобеловата награда трябва да бъде давана само за качествено литературно произведение. Самата награда трябва да е известна като гаранция за качество дори на не много позната творба, така че награждаването да помогне книгата да набере популярност. Това трябва да е награда за писатели, а не за певци“.

Мнението му бе посрещнато с овации от берлинската публика.

Спорът около Дилън се зароди, още когато се заговори за него като за поет. Варгас Льоса отдавна твърди, че днес поезията не се рецитира, а само се чете в усамотение или се пее.

Боб Дилън е добър певец, но не е голям писател – ни повече, ни по-малко. Има много писатели, заслужаващи Нобеловата премия, които обаче бяха пренебрегнати. Цивилизацията на зрелището вече е обзела и Шведската академия – заяви нобеловият лауреат за литература от 2010 г. – Казват, че той не си прави труда да признае или да приеме наградата. Не се манифестира като лауреат – и няма да го направи. Много време мина.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах