Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Марио Варгас Льоса: Трябва да спечелим войната срещу терора, за да не смени варварството цивилизацията

Всички ние, свободните хора по цял свят, трябва да кажем: Je suis Charlie Hebdo

"С разстрела на цяла редакция терористите ни притискат да се откажем от един от фундаменталните принципи на свободното общество: правото на критика", казва Марио Варгас Льоса. - Марио Варгас Льоса: Трябва да спечелим войната срещу терора, за да не смени варварството цивилизацията

"С разстрела на цяла редакция терористите ни притискат да се откажем от един от фундаменталните принципи на свободното общество: правото на критика", казва Марио Варгас Льоса.

„Случилото се в Париж ужасява не само със своята жестокост и диващина, но и с ескалацията на терора“, пише писателят Марио Варгас Льоса в коментар в испанския вестник „Ел Паис“, цитиран от БГНЕС.

„Досега терористите убиваха хора, взривяваха сгради и други подобни неща, – казва Льоса. – Разстрелът на почти цялата редакция на списанието „Шарли Ебдо“ означава нещо много по-страшно: това е опит да се застави западната култура, люлката на свободата, демокрацията и човешките права да се откаже от тези ценности, да въведе цензура, да ограничи свободата на словото, да посочи теми, забранени за обсъждане, т. е. да се откаже от един от фундаменталните принципи на свободното общество: правото на критика.

С това масово убийство на журналисти и карикатуристи терористите се опитват да принудят Франция, Западна Европа и целия свободен свят да се откаже от една от ценностите, която е в основата на цивилизацията. Отказът от свободата на словото, предполагащо използването на хумора, без каквито и да било ограничения, ще означава край на тази свобода на словото, която е един от стълбовете на културата на свободата. Мисля, че Западът, Европа и целият свободен свят трябва да осъзнаят, че на тяхната собствена територия се води война, която ние трябва да спечелим, ако не искаме варварството да смени цивилизацията.

Трябва да действаме решително, без да изпитваме комплекс за непълноценност по отношение на фанатиците, но като спазваме строго законите, които са също толкова важни, колкото и свободата. Една от най-опасните последици от това страшно злодеяние се състои в това, че ще усили ксенофобията от страна на екстремистките партии, които са също толкова опасни за демокрацията, както и фанатиците-ислямисти.

Разстрелът на редакцията на „Шарли ебдо“ ще увеличи привържениците на партии като Националния фронт, а също така на всички групи и групички, който биха искали да разрушат единна Европа и да върнат европейските страни назад във времето на нетърпимостта и ксенофобията. Необходимо е да се предприемат усилия това да не бъде допуснато, да се попречи на това Европа да бъде унищожена както от нейните непосредствени врагове, така и от тези, които се опитват да я защитят с помощта на други форми на нетърпимост и фанатизъм.

Франция е една от страните, създали културата на свободата. Именно тя излезе с Декларацията за човешките права, в Конституцията си закрепи свободата на словото, което нейните граждани, интелигенция и политици образцово са използвали. Именно по тази причина трагедията, която Франция изживява в тези дни, се чувства от всички нас, свободните хора на Земята, които следвайки примера на милионите французи трябва да кажат: Je suis Charlie Hebdo.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg