Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Актьорът Мариус Донкин директор на Народния театър

Режисьорът Бойко Богданов не бил уведомен за събеседването с комисията, не се явил

Актьорът от трупата на Народния театър Мариус Донкин спечели конкурса за директорския пост. - Актьорът Мариус Донкин директор на Народния театър

Актьорът от трупата на Народния театър Мариус Донкин спечели конкурса за директорския пост.

Мариус Донкин е новият директор на Народния театър. Актьорът спечели мястото след конкурс на Министерството на културата, откъдето обявиха новината.

Другият претендент за поста – Григор Арлинов Антонов, съветник на президента Росен Плевнелиев – не е набрал необходимия минимум от 506 точки, поради което не се класира в проведения конкурс, уточняват от ведомството на Вежди Рашидов. Третият кандидат – Бойко Богданов – единствен от тримата с опит като театрален директор („Сълза и смях“), не се е явил на събеседването с комисията. Пред „Площад Славейков“ режисьорът обясни, че от министерството не са му съобщили за датата.

Новият директор ще бъде назначен на поста след завръщането на Вежди Рашидов от отпуск.

Мариус Донкин завършва ВИТИЗ (НАТФИЗ) през 1971 г., работил е в Пловдивския драматичен театър, в Театър „София“ и в Народния. Сред най-известните му роли в последните години е моноспектакълът му „Господин Ибрахим и цветята на Корана“ по Ерик Еманюел Шмид. За него Донкин получава наградите „Кристален ангел“ на Фестивала „Видлуння“ в Украйна, Голямата награда на „Албамонофест“ в Албания и Gran Prix на ІХ международен фестивал на монодрамата в Битоля, Македония.

Първата трупа е без титуляр на директорския пост от края на 2014-а, когато Павел Васев се пенсионира. След него театърът бе ръководен в повечето време от заместник-директора Милица Трайкова, както и от Александър Морфов за известно време.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах