POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мариус Донкин призовава да паднат ограниченията за броя на зрителите в театрите

Директорът на Народния твърди, че в театралния салон е значително по-безопасно от всяко друго публично място по време на пандемия

Мариус Донкин вярва в максимата „Здрав дух в здраво тяло“, затова призовава да ходим на театър. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви - Мариус Донкин призовава да паднат ограниченията за броя на зрителите в театрите

Мариус Донкин вярва в максимата „Здрав дух в здраво тяло“, затова призовава да ходим на театър. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви

Директорът на Народния театър Мариус Донкин призова да се премахнат ограниченията за брой зрители в българските театри. Според мерките на здравното министерство, сценичните изкуства функционират по време на пандемия при 50% капацитет на местата за публика. Донкин направи предложението си днес в ефира на Би Ти Ви и го потвърди пред журналист на „Площад Славейков”.

„В театъра е по-безопасно от всяко друго публично място в България по време на пандемията”, заяви пред „Площад Славейков” директорът на най-голямата българска театрална трупа.

Донкин сподели, че вярва в максимата „Здрав дух в здраво тяло”, затова призова да ходим на театър.

Преди дни от Сатирата разпространиха кратък списък с 10 причини защо в театъра е по-безопасно от всяко друго обществено място в момента в България. Десетата точка гласи:

„Театралният салон е в пъти по-безопасен от градски транспорт, търговски обекти, заведения, барове, дискотеки, болници, аптеки, спортни събития, семейни тържества, масови обществени мероприятия и много други“.

Вижте още: ЗАЩО В ТЕАТЪРА Е ПО-БЕЗОПАСНО ОТ ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ

По Би Ти Ви Донкин обясни, че при 800 места в залата на Народния театър, в момента могат да бъдат заети само 188, което е крайно недостатъчно. Според него е възможно при спазване на всички останали мерки, да се позволи всеки да влиза в театъра, ако се спазват останалите мерки.

Маските по лицата на зрителите крият лицата им и актьорите не могат да разберат как се възприема играта им на сцената, смята театралният директор.

Все пак Донкин не призовава да се свалят маските в театъра и настоява, че в Народния театър грижата за зрителя е изключителна – регулира се обмяната на въздуха, залата се дезинфекцира, местата са разпределени на максимална дистанция, държи се на правилото всеки зрител да е с маска. При проявени симптоми на който и да е от състава на театъра, се правят тестове. До момента в трупата трима млади актьори са с положителни PCR-тестове, всички те са вече оздравели, но все още са в карантина.

МАРИУС ДОНКИН: ТЪЖНО Е В ТЕАТЪРА, САЛОНЪТ Е КАТО МЕДИЦИНСКИ КАБИНЕТ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg