Мариус Донкин призовава да паднат ограниченията за броя на зрителите в театрите

Директорът на Народния твърди, че в театралния салон е значително по-безопасно от всяко друго публично място по време на пандемия

Мариус Донкин вярва в максимата „Здрав дух в здраво тяло“, затова призовава да ходим на театър. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви - Мариус Донкин призовава да паднат ограниченията за броя на зрителите в театрите

Мариус Донкин вярва в максимата „Здрав дух в здраво тяло“, затова призовава да ходим на театър. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви

Директорът на Народния театър Мариус Донкин призова да се премахнат ограниченията за брой зрители в българските театри. Според мерките на здравното министерство, сценичните изкуства функционират по време на пандемия при 50% капацитет на местата за публика. Донкин направи предложението си днес в ефира на Би Ти Ви и го потвърди пред журналист на „Площад Славейков”.

„В театъра е по-безопасно от всяко друго публично място в България по време на пандемията”, заяви пред „Площад Славейков” директорът на най-голямата българска театрална трупа.

Донкин сподели, че вярва в максимата „Здрав дух в здраво тяло”, затова призова да ходим на театър.

Преди дни от Сатирата разпространиха кратък списък с 10 причини защо в театъра е по-безопасно от всяко друго обществено място в момента в България. Десетата точка гласи:

„Театралният салон е в пъти по-безопасен от градски транспорт, търговски обекти, заведения, барове, дискотеки, болници, аптеки, спортни събития, семейни тържества, масови обществени мероприятия и много други“.

Вижте още: ЗАЩО В ТЕАТЪРА Е ПО-БЕЗОПАСНО ОТ ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ

По Би Ти Ви Донкин обясни, че при 800 места в залата на Народния театър, в момента могат да бъдат заети само 188, което е крайно недостатъчно. Според него е възможно при спазване на всички останали мерки, да се позволи всеки да влиза в театъра, ако се спазват останалите мерки.

Маските по лицата на зрителите крият лицата им и актьорите не могат да разберат как се възприема играта им на сцената, смята театралният директор.

Все пак Донкин не призовава да се свалят маските в театъра и настоява, че в Народния театър грижата за зрителя е изключителна – регулира се обмяната на въздуха, залата се дезинфекцира, местата са разпределени на максимална дистанция, държи се на правилото всеки зрител да е с маска. При проявени симптоми на който и да е от състава на театъра, се правят тестове. До момента в трупата трима млади актьори са с положителни PCR-тестове, всички те са вече оздравели, но все още са в карантина.

МАРИУС ДОНКИН: ТЪЖНО Е В ТЕАТЪРА, САЛОНЪТ Е КАТО МЕДИЦИНСКИ КАБИНЕТ

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах