Мариус Куркински почетен гражданин на Варна

Актьорът и режисьор е една от трите личности, които ще получат званието

Мариус Куркински ще бъде удостоен със званието „почетен гражданин“ на Варна. - Мариус Куркински почетен гражданин на Варна

Мариус Куркински ще бъде удостоен със званието „почетен гражданин“ на Варна.

Мариус Куркински, за изключителните му постижения в националната култура и издигането на авторитета на Варна, ще получи званието „почетен гражданин“ на морската столица, реши Общинският съвет на града.

Отличието ще бъде присъдено още на композитора и диригент проф. Милко Коларов, спомогнал за развитието на българската музикална култура и популяризирането на Варна като център на музикалното изкуство, както и проф. Димитър Камбуров – първият демократично избран ректор, който води политика на разширяване сътрудничеството и отваряне на Медицинския университет към Европа и света и за заслуги в здравеопазването, предава moreto.net.

Сред предложения за почетни граждани, отхвърлени от общинарите, са били създателят на Народно читалище „Стара Варна 2010“ Ламбрин Сотиров, дългогодишният директор на Държавния архив в града Борислав Дряновски, единственият български академик, произлязъл от Варна – Станимир Троянски, треньорът по спортна гимнастика Стефан Стефанов и емблематичната фигура в българския хандбал Пенко Николов.

Вижте още: МАРИУС КУРКИНСКИ: ЖИВЕЕМ В ЕЖЕСЕКУНДНО НАРАСТВАЩ ХАОС

Америка за България

ДС