СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мариус: Проумях света – няма смисъл

Болката у мен изчезва само на сцената

В "Сънят на смешния човек" реших да проверя дали българският зрител може да приеме нещо без нито една смешка. - Мариус: Проумях света – няма смисъл

В "Сънят на смешния човек" реших да проверя дали българският зрител може да приеме нещо без нито една смешка.

„Проумях света – няма смисъл“, разкри Мариус Куркински в разголваща изповед пред Георги Тошев по Би Ти Ви. Повод за признанието на големия актьор са състоянията, в които достига в най-новия си авторски моноспектакъл „Сънят на смешния човек“ по Фьодор Достоевски.

„През 2009 г. започнах за първи път „Сънят на смешния човек“, но не успях да го направя, не ми стигнаха силите, – разказа Мариус. – По-късно пак направих опит с друго произведение на Достоевски. Едва на третия път текстът ме допусна.

Досега винаги съм вкарвал публиката през една врата на атрактивност или някаква забава, за да достигна до по-дълбоки пространства. Тук реших да разбера дали имам развитие с моите зрители, дали мога да си позволя да ги хвърля директно в болката, страданието, в най-дълбокото на Достоевски, без никаква украса. Реших да проверя дали българският зрител може да приеме нещо дори без нито една смешка, съжалявам за грубия израз. Не е лошо, разбира се, да има всякакви представления. Нямам нищо против хората, които правят халтури, и те трябва да живеят. Защото никой на пречи на онези, които правят високо изкуство, нали?

Исках да направя тази проверка между мен и зрителите, дали сме стигнали по нашия общ път през годините до възможността да бъдем по-интимни, близки, да се докоснем публика и актьор“.

Куркински твърди, че същността на актьорската работа е „да бъдеш в невъзможно, молитвено състояние. Да си вярващ човек, колкото можеш“.

Актьорът разказа, че е силно повлиян от ролите, които играе в последните години – Градоначалникът в „Ревизор“, крал Клавдий в „Хамлет“ и героят в моноспектакъла „Сънят на смешния човек“. „Смисълът се завръща при мен, само когато знам, че ще играя, като стъпя на сцената, като видя салона. Тогава болката изчезва. Имам само да оправя още малко дивотии в себе си“.

На финала изповедта на Мариус прозвуча като покаяние: „Развратът е в природата на човека. И никой да няма наоколо, човекът ще се разврати. Има хора свети, не сме всички такива идиоти, има чисти хора, които служат на Бога. Но по принцип развратът е у човека, той е в мисълта му – и да няма повод, той ще си го създаде“.

„Срещнах се с реалността, прозрях я като че ли, – каза актьорът. – През тези години проумях какво е светът – той е точно това, което е и при героя ми в „Сънят на смешния човек“ – всичко е все едно. Наистина, на всички им е все едно“.

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90