Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мария Бакалова начело на комисията за избор на българско предложение за „Оскар“

Съревнованието е между девет филма, произведени през последната година

Мария Бакалова, единствената българска актриса с номинация за „Оскар“ и „Златен глобус“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Мария Бакалова начело на комисията за избор на българско предложение за „Оскар“

Мария Бакалова, единствената българска актриса с номинация за „Оскар“ и „Златен глобус“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мария Бакалова оглави комисията към Националния филмов център, която ще определи кой български филм ще бъде предложен за „Оскар“ в категорията за чуждоезичен филм.

Освен нея, в комисията влизат още Катерина Ламбринова (кинокритик, фестивален организатор), Христо Христозов (кинопрограматор, фестивален организатор), Свилен Димитров (режисьор, аниматор), Катя Тричкова (продуцент), Кристина Грозева (режисьор, продуцент) и Иван Чертов (оператор).

Процедурата по кандидатстване на нови филми, които да бъдат предложени на Американската академия за категорията „Международен филм“, е определила 9 нови заглавия, едно от които трябва да бъде избрано от комисията. Това са: „Борсови играчи“ на режисьора Георги Костов, „Бягство“ на Виктор Божинов, „В сърцето на машината“ на Мартин Макариев, анимационният „Меко казано“ на Анри Кулев, „Петя на моята Петя“ на Александър Косев, „Рибена кост“ на Драгомир Шолев, „Шекспир като улично куче“ на Валери Йорданов и филмите, които предстои да излязат на екран, „φ 1.618“ на Теодор Ушев и „Майка“ на Зорница София.

Съгласно правилата на Американската филмова академия в категорията за международен филм право да участват имат анимационни, документални и игрални филми с продължителност над 40 минути, с премиерна дата на търговско разпространение – в киносалон или онлайн – между 01.01.2022 и 30.11.2022 г. Филмите трябва да са произведени извън САЩ и да имат над 50% неанглийска реч.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90