Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Мария Бакалова поканена за член на Американската филмова академия

Покана след номинацията ѝ за „Оскар“

Мария Бакалова не получи „Оскар“, но получи покана да гласува за наградите. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Мария Бакалова поканена за член на Американската филмова академия

Мария Бакалова не получи „Оскар“, но получи покана да гласува за наградите. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мария Бакалова е поканена да се присъедини към Американската академия за филмово изкуство – организацията, която ежегодно организира и присъжда наградите „Оскар“. Българската актриса бе номинирана за поддържаща роля тази година за участието си в „Борат 2“, но южнокорейката Юн Йо Джонг от „Минари“ получи статуетката.

Бакалова е сред 395 кинотворци, поканени в редиците на Академията. Предложения за членство са изпратени още до Лесли Одом Джуниър („Хамилтън“), Стивън Ян („Минари“, „Живите мъртви“), Лавърн Кокс („Момиче с потенциал“), както и до Андра Дей, Ванеса Кърби, Робърт Патинсън, Емералд Фенел, Флориан Зелер, Джанет Джаксън, певицата H.E.R. и много други имена, станали популярни през изминалия награден сезон.

С членството си в Академията Бакалова ще има право да предлага номинации в актьорските категории и да гласува за най-добър филм на годината. Тази година бройката на „класа на 2020 г.“, както се нарича галено групата нови членове, е значително по-малка в сравнение с годините след 2016 г. Това бе повратен момент в историята на Академията, тъй като тогава се роди движението #OscarsSoWhite (Твърде бели оскари). За сравнение, през 2018 г. организацията постигна рекорд, като изпрати покани за членство до 928 души. Тази година 46% от новите членове са жени, 39% идват от етнически пренебрегвани общности и 53% не са американци.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg