POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мария Бакалова с награда „Васил Гендов” за главна женска роля

Актьорът Иван Иванов бе отличен с Наградата за цялостно творчество на Националния фестивал на българското кино

От ляво надясно: Биляна Казакова, Ралица Стоянова и Мария Бакалова в кадър от „Жените наистина плачат” - Мария Бакалова с награда „Васил Гендов” за главна женска роля

От ляво надясно: Биляна Казакова, Ралица Стоянова и Мария Бакалова в кадър от „Жените наистина плачат”

Филмът на Павел Веснаков „Уроци по немски” получи Наградата за най-добър игрален филм на Националния фестивал на българското кино – Награди на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов” 2022, съобщиха организаторите. Наградата бе връчена от легендата на световното кино Кшищоф Зануси, почетен гост на специалната церемония, състояла се на 15 май в Народния театър „Иван Вазов”. Актьорът Иван Иванов бе отличен с наградата за цялостно творчество.

Фестивалът носи името на основоположника на българското кино и основател на Съюза на българските филмови дейци Васил Гендов, роден преди повече от 130 години. Това е най-големият по замисъл и размах форум за постиженията на българското игрално, документално и анимационно кино, както за филмова теория и критика. Фестивалът продължава традицията на годишните награди за филмово изкуство на Съюз на българските филмови дейци (СБФД), чието начало е поставено през 1975 г.

Фестивалът отличи най-добрите филми за 2021 г. в три конкурсни секции: за игрално, документално и анимационно кино.

В секцията „игрално кино” наградата за най-добър игрален филм получи „Уроци по немски”, а режисьорът му – Павел Веснаков – бе обявен за най-добър режисьор.

За най-добра актриса в главна роля бяха обявени Мария Бакалова и Ралица Стоянова за участието си в „Жените наистина плачат”. При мъжете тази награда отиде при Юлиан Вергов за „Уроци по немски”.

След „Уроци по немски” най-награждаван бе филмът „Февруари” на Камен Калев. Той взе специалната награда на журито, наградата за най-добър композитор – Петър Дундаков, и за операторска работа – Иван Чертов. Един от най-обсъжданите филми през последните месеци – „Петя на моята Петя” бе отбелязан с награда за поддържаща женска роля на  Алиса Атанасова. За най-добър сценарий бе отличен филмът „Рибена кост” на режисьора Драгомир Шолев.

Най-добрият документален филм според журито на фестивала „Васил Гендов” е „Нашето тихо местенце” на режисьорката Елица Георгиева. „Второто освобождение” на Светослав Овчаров взе специалната награда на журито. За сценарий бе отличен „Гео Милев – в лабиринта на времето” с режисьор Костадин Бонев, който е и съсценарист на Христо Карастоянов. Най-добра е операторската работа на Христо Ковачев в „Авантюриста”, определи журито.

Най-добър анимационен филм за 2021 г. е „Любовни черупки” на Свилен Димитров. Също той взима наградата и за най-добър сценарий. Като най-добър режисьор на анимационно кино е отличен Андрей Кулев за филма „Сантяго”.

Наградата за оперативна кинокритика бе връчена на Деян Статулов, а за принос в развитието на българската филмова критика бе отличено списание „Кино”.

Гала церемонията по връчването на наградите ще бъде излъчена по Българската национална телевизия на 22 май.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община и се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община и Изпълнителна агенция „Национален Филмов Център”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС