Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мария Бакалова с номинация за „Бафта“

Ще се бори за статуетка за поддържаща роля

Мария Бакалова в „Борат 2“ - Мария Бакалова с номинация за „Бафта“

Мария Бакалова в „Борат 2“

Британската филмова академия номинира Мария Бакалова за най-добра поддържаща роля заради образа ѝ на Тутар в „Борат 2“. Това е поредна номинация за 24-годишната българска актриса, която вече е носител на „Изборът на критиците“ в същата категория. Бакалова ще се изправи срещу Юн Йо-Джон („Минари“), Доминик Фишбек (Judas and the Black Messiah), Косар Али (Rocks), Ниам Алгар (Calm With Horses) и Ашли Мадекуи (County Lines).

Списъкът с номинациите бе съобщен на 9 март и веднага впечатли с многообразието си – 16 от 24 номинирани в актьорските категории са представители на етнически малцинства. По брой номинации – седем –водят филмите „Земя на номади“ и „Rocks“. С по шест са „Манк“, „Бащата“, „Минари“ и „Момиче с потенциал“.

За най-добър филм тази година ще се борят „Бащата“, „Земя на номади“, „Момиче с потенциал“, „Делото срещу Чикагската седморка“ и „Мавританецът“.

Но най-голямата изненада дойде при актьорските категории, отбелязва Би Би Си. През 2020 г. Британската филмова академия получи критики, че нито един цветнокож актьор не е получил дори номинация, а жените са пренебрегнати в номинациите за режисьорско майсторство. Това донесе сериозна промяна тази година: четирима от шестимата номинирани във всяка от актьорските категории са от етническите малцинства, четири от номинациите за режисура са за жени, три от филмите, които ще се състезават за голямата награда, са на чужд език.

Имаше, разбира се, и разочарования – номинация не получиха Вайола Дейвис, Кери Мълиган, Аманда Сейфрид, Саша Барън Коен, Оливия Колман, Глен Клоуз и Гари Олдман, едни от най-обсъжданите актьори в настоящия награден сезон.

Победителите ще бъдат обявени на церемония без публика на живо на 11 април.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС