Мария Бакалова с номинация за „Бафта“

Ще се бори за статуетка за поддържаща роля

Мария Бакалова в „Борат 2“ - Мария Бакалова с номинация за „Бафта“

Мария Бакалова в „Борат 2“

Британската филмова академия номинира Мария Бакалова за най-добра поддържаща роля заради образа ѝ на Тутар в „Борат 2“. Това е поредна номинация за 24-годишната българска актриса, която вече е носител на „Изборът на критиците“ в същата категория. Бакалова ще се изправи срещу Юн Йо-Джон („Минари“), Доминик Фишбек (Judas and the Black Messiah), Косар Али (Rocks), Ниам Алгар (Calm With Horses) и Ашли Мадекуи (County Lines).

Списъкът с номинациите бе съобщен на 9 март и веднага впечатли с многообразието си – 16 от 24 номинирани в актьорските категории са представители на етнически малцинства. По брой номинации – седем –водят филмите „Земя на номади“ и „Rocks“. С по шест са „Манк“, „Бащата“, „Минари“ и „Момиче с потенциал“.

За най-добър филм тази година ще се борят „Бащата“, „Земя на номади“, „Момиче с потенциал“, „Делото срещу Чикагската седморка“ и „Мавританецът“.

Но най-голямата изненада дойде при актьорските категории, отбелязва Би Би Си. През 2020 г. Британската филмова академия получи критики, че нито един цветнокож актьор не е получил дори номинация, а жените са пренебрегнати в номинациите за режисьорско майсторство. Това донесе сериозна промяна тази година: четирима от шестимата номинирани във всяка от актьорските категории са от етническите малцинства, четири от номинациите за режисура са за жени, три от филмите, които ще се състезават за голямата награда, са на чужд език.

Имаше, разбира се, и разочарования – номинация не получиха Вайола Дейвис, Кери Мълиган, Аманда Сейфрид, Саша Барън Коен, Оливия Колман, Глен Клоуз и Гари Олдман, едни от най-обсъжданите актьори в настоящия награден сезон.

Победителите ще бъдат обявени на церемония без публика на живо на 11 април.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах