Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мария Захарова раздели българите на „варвари“ и „родолюбци“

Говорителката на руското Външно министерство с официален коментар за разбиването на надписа на Паметника на съветската армия

Подобно на други руски официални лица през годините, Мария Захарова твърди, че не е оказана достатъчна почит на Русия по време на юбилейните тържества по случай 145 години от Освобождението. Снимка: Руско посолство/Фейсбук - Мария Захарова раздели българите на „варвари“ и „родолюбци“

Подобно на други руски официални лица през годините, Мария Захарова твърди, че не е оказана достатъчна почит на Русия по време на юбилейните тържества по случай 145 години от Освобождението. Снимка: Руско посолство/Фейсбук

Говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова укори България заради „поругаването на руски и съветски паметници“. Официалният ѝ коментар е публикуван в страницата на руското посолство във Фейсбук.

Захарова говори за разбиването на плочата с надписа на Паметника на съветската армия, като нарича този протестен акт „диво изстъпление“, а човека, който го е извършил – „негодяй“. Под прицела ѝ е попаднало и боядисването на паметника на граф Игнатиев във Варна, извършено в нощта срещу 4 март. Според нея посланикът на Руската империя в Цариград в периода 1864 – 1877 г. има огромни заслуги за „възстановяване на държавността на България“.

Захарова смята, че тези „варварски прояви“ според нея, „раздухват русофобията и фалшифицират историята“. Подобно на други руски официални лица през годините, говорителката на руското МВнР твърди, че не е оказана достатъчна почит на Русия по време на юбилейните тържества по случай 145 години от Освобождението.

В това виждаме, освен всичко друго, незачитане на собственото минало и на собствените граждани – потомци на героичните опълченци, воювали рамо до рамо с руските войници на Шипка и при Плевен“, казва Захарова.

По-нататък тя продължава опита да разцепи единството на българския народ, като подчертава, че има „родолюбиви българи, които тачат и пазят както своята история, така и традицията на приятелство между нашите народи“ и разказва как те – за разлика от „варварите“ – отрупват с цветя руските паметници в страната и пишат благодарствени думи до посолството.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90