Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Мариза, портрет на звездата като майка

Ленард Коен остави дълбок белег у мен, казва португалската звезда, която пристига за концерт на 24 март в НДК

„Аз съм майка и певица, която се ангажира с опазването и разпространението на португалския език и култура. С тези неща мога да допринеса аз“, казва Мариза пред „Площад Славейков“. - Мариза, портрет на звездата като майка

„Аз съм майка и певица, която се ангажира с опазването и разпространението на португалския език и култура. С тези неща мога да допринеса аз“, казва Мариза пред „Площад Славейков“.

За мнозина създаването на изкуство е дълбоко интимно преживяване и не е постоянна величина. Артистите са силно подвластни на емоциите и всяка от тях е отразена в произведенията им. Актьорът играе различно Хамлет преди и след като стане баща, огромно е отражението и на майчинството върху гласа на една певица.

Немалко от хората на изкуството отказват да приемат този факт, но Мариза – португалската звезда на фадото – не е от тях. Появата на сина й, по думите й, пренарежда приоритети в живота й, а как е повлиял на гласа й – българската публика ще открие на 24 март в зала 1 на НДК. Дни преди концерта на певицата, тя прие да отговори на въпроси на „Площад Славейков“.

– Ще пеете не за първи път в България, какво помните от София?

– Като че ли най-силно впечатление ми е правила публиката във вашата страна. Хората познаваха музиката ми, пееха песните ми. Винаги съм се чувствала прекрасно на българска сцена!

– Обявяват ви за една от най-влиятелните жени в Португалия. Има ли кауза, за която използвате това влияние?

– Приветствам всякакви социални каузи, най-вече тези, свързани със защитата на деца и жени от насилие. През XXI век е недопустимо да позволяваме тормоза над жени.

– Какво мислите за феминизма?

– Изобщо не съм феминистка. Вярвам, че всеки един от нас има определена роля в живота, в обществото. Аз съм майка и певица, която се ангажира с опазването и разпространението на португалския език и култура. С тези неща мога да допринеса. Ако бях мъж, щях да се занимавам с нещо друго, не по-малко важно.

Жените във всички случаи трябва да отстояват правата си и да се развиват, но не бива да пренебрегваме важността на мъжете.

– Имате ли дефиниция за музиката и нейната сила?

– Музиката има силата да свързва хора с различни политически идеологии, религии, мечти и начин на живот. Струва ми се, че само музиката е способна на това.

– В упадък ли е световната попмузика?

– Не, мисля. Тя винаги ще съществува, защото я харесват толкова много хора. Що се отнася до мен – деля музиката единствено на хубава и лоша.

– Кой е най-добрият концерт, на който сте били?

– Имам си много любимци и винаги, когато имам свободно време, се стремя да ходя на концерти. Последното участие, което наистина остави дълбок белег у мен, беше на Ленард Коен. Начинът, по който представя музиката си пред публика, сериозността на текстовете му – беше уникално преживяване.

– Опишете накратко искрата, от която тръгна новият Ви албум Mundo.

– Албумът е отражение на моя живот, на една по-зряла Мариза. Промених се много през последните 5 години. Появата на сина ми пренареди всичките ми приоритети. Албумът отразява всичко научено и преживяно от мен през последно време.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg