Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Марк Кадин да остане главен диригент, настояват музикантите от Радиооркестъра

В открито писмо те се обявяват против конкурса за нов диригент на Симфоничния оркестър на БНР

Диригентът Марк Кадин. Снимка: Личен архив - Марк Кадин да остане главен диригент, настояват музикантите от Радиооркестъра

Диригентът Марк Кадин. Снимка: Личен архив

Марк Кадин да остане главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио настояват музикантите в отворено писмо до генералния директор на БНТ, УС на БНР, Народното събрание, СЕМ и министъра на културата. Писмото е подписано почти от целия състав.

„Нека не разваляме нещо хубаво, доказало се във времето“, казват музикантите от радиото.

Вижте още: КАК ДА ОСВОБОДИШ ЕДИН ДОБЪР ДИРИГЕНТ? С КОНКУРС

БНР обяви конкурс за избор на нов диригент на своя симфоничен оркестър. Сред основните изисквания за конкурса са кандидатът да е работил 5 години като диригент в симфоничен оркестър (без да се уточнява колко голям) и да има „бърза и правилна ориентация и реакция в екстремни непредвидени ситуации“. Симфониците от Радиото обаче подчертават:

„Считаме за крайно неприемлива идеята да се прави конкурс за Главен диригент поради следните причини:

1. За над 70 години от създаването си досега, такъв прецедент няма – винаги са канени изявени български диригенти, а за първи път преди 5 г. и чуждестранен.

2. Световната практика, засягаща подобни на нашия състави, е същата – да се канят прочути, доказали се имена.

3. Недопустимо е външно жури, свързано с Министерство на културата, което няма отношение към спецификата на нашата работа, да оценява качествата на кандидата за главен диригент, прокарвайки конюнктурни или политически интереси“.

В писмото си те обясняват как са работили с Марк Кадин през последните години:

„Това беше действително труден период за всички нас поради редица обективни обстоятелства – ниски заплати, малко странични участия на оркестъра, няколко смени на директори на Музикалната къща, а накрая и пандемията от COVID-19. Въпреки всичко това, Марк Кадин не само остана при оркестъра, но се превърна във фактора, създаващ необходимата за творческата ни дейност атмосфера – спокойствие, взаимно уважение, нетолериране на интриги от вътрешно и външно естество, и най-вече – изключително професионално отношение към нашата дейност.

През тези години имахме концерти, които включваха рядко изпълнявани произведения и прекрасни солисти, много от които млади, изгряващи таланти, лауреати на международни конкурси. Участвахме и във всички български фестивали, макар и в условията на пандемия. Марк Кадин организира и турне на оркестъра в Южна Корея, което беше отразено с блестящи рецензии.

По отношение на звукозаписната работа, която е нашата основна дейност, Марк Кадин показа много прецизност и умения, чрез които успя да надгради досегашната практика на Симфоничния оркестър. Това може да се чуе от направените в този период записи, предимно на музика от български композитори.

През целия този петгодишен период Марк Кадин работи постоянно и неотлъчно с оркестъра – професионално, с нужното уважение и разбиране. Изградихме помежду си доверие на едно изключително ниво – и в професионален, и в човешки аспект. Можем да кажем, че към момента има необходимата синергия между оркестър и диригент. Излишно е да ви убеждаваме колко важно е това за нашата творческа дейност.”

Очаква се конкурсът да се проведе на 27 май. Тогава кандидат-диригентите, минали първия етап по документи, ще трябва да осъществят репетиция с оркестъра и звукозапис на фрагмент с времетраене 1 минута на две произведения от предварително подаден списък, изтеглени чрез жребий от самия кандидат. Според обявата за конкурса, концепцията за развитие на оркестъра трябва да обхваща 3 години. Досегашният договор с диригентите се сключваше за петгодишен период.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Български Лев

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах