Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Марк Кадин остава диригент на Симфоничния оркестър на БНР

Ръководството на Радиото е взело решението да поднови договора на Кадин за още една година след разговор с музикантите

Марк Кадин в студиото на „Денят с Веселин Дремджиев“. Снимка: Стопкадър - Марк Кадин остава диригент на Симфоничния оркестър на БНР

Марк Кадин в студиото на „Денят с Веселин Дремджиев“. Снимка: Стопкадър

Договорът на Марк Кадин като диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио е подновен за още една година, каза самият той в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“.

Наскоро музикантите от оркестъра излязоха с открито писмо и подписка, с които се противопоставиха на решението на ръководството да обяви конкурс за избор на нов диригент за тригодишен мандат. Те нарекоха това безпрецедентен случай на местно и международно ниво, тъй като практиката е за подобен пост да се изпращат покани, а не да се организират конкурси. Особено недоволство събудиха критериите, обявени в конкурса, които бяха неадекватни за обявената висока позиция.

Вижте още: КАК ДА ОСВОБОДИШ ЕДИН ДОБЪР ДИРИГЕНТ? С КОНКУРС

Директорът на националното радио е провел разговори със симфониците по повод на казуса и ръководството излезе със становище, че изборът на диригент няма да се проведе без тяхното съгласие.

МАРК КАДИН ДА ОСТАНЕ ГЛАВЕН ДИРИГЕНТ, НАСТОЯВАТ МУЗИКАНТИТЕ ОТ РАДИООРКЕСТЪРА

По думите на Кадин, именно по тази причина  договорът му е бил продължен с още една година. Пред Веселин Дремджиев диригентът изрази благодарност към оркестрантите за подкрепата, която му бе оказана.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg