Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Марк Ръфало и Хю Лори в сериал по „Светлината, която не виждаме“

„Нетфликс“ екранизират роман, издаден и у нас, за който Антъни Доер получи „Пулицър“

Актьорите Хю Лори (вляво) и Марк Ръфало. Снимки: ЕПА/БГНЕС - Марк Ръфало и Хю Лори в сериал по „Светлината, която не виждаме“

Актьорите Хю Лори (вляво) и Марк Ръфало. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Марк Ръфало и Хю Лори поемат главните роли в „Светлината, която не виждаме“ – телевизионна адаптация на „Нетфликс“ на едноименната книга на Антъни Доер. Романът, носител на „Пулицър“, ще бъде екранизиран в четири епизода от Шон Леви (продуцент на „Stranger Things“) и Стивън Найт („Остри козирки“), съобщава „Дедлайн“.

Ръфало и Лори ще участват в проекта заедно с незрящата Ария Мия Лоберти. Тя ще дебютира в професионалното актьорство с ролята на Мари-Лор – сляпата тийнеджърка в сърцето на историята на Доер, чиято съдба се преплита с тази на Вернер, германски войник. Двамата развиват неочаквана връзка в опита си да оцелеят в окупирана Франция след Втората световна война.

Мари-Лор губи зрението си, когато е на 6, любимите ѝ места в града бързо се превръщат в опасни лабиринти. Над детството ѝ обаче витае още по-голяма опасност – настъпването на Втората световна война на улиците на френската столица и окупацията на града от германските сили.

Вернер Пфениг отраства в бедно миньорско градче в Германия със сестра си Юта. Един ден двамата откриват старо радио и само седмица по-късно Вернер вече може да го сглобява и разглобява със затворени очи. За него уредът се превръща в страст, но и в надежда за избавление от предопределената участ да работи в мините. Талантът му осигурява място в академия на Хитлерюгенд, но реалността се оказва брутална – насилието и агресията са част от обучението. Скоро попада и в месомелачката на войната – изпратен е на фронта, където има за задача да засича радиопредаванията на Съпротивата.

Радиовълните свързват животите на Мари-Лор и Вернер дълго преди да се срещнат. Войната е навсякъде около тях, но още една тайна лежи на пътя им – тайна, заради която някои нацисти са готови да преобърнат Европа.

Ръфало ще влезе в ролята на Даниел, ключар в Природоисторическия музей в Париж и баща на незрящата героиня. Умен и грижовен, той е решен да даде на дъщеря си независимост, доколкото това е възможно, и междувременно пази с всички сили голяма семейна ценност от нацистките окупатори. В ролята на Етиен – ексцентричен и затворен в себе си герой от Първата световна война, който се бори с посттравматичен стрес и междувременно е ключов агент на Френската съпротива, ще бъде Хю Лори.

Продуцентът Леви работи по проекта от няколко години заедно с компанията си „21 Laps Entertainment“. Той е и режисьор на всичките четири епизода.

„Светлината, която не виждаме“ излиза през 2014 г. и бързо набира популярност. Романът печели „Пулицър“ следващата година и остава повече от 200 седмици в списъка с бестселъри на „Ню Йорк Таймс“. Книгата се продава в почти 10 млн. копия по цял свят, у нас излиза под знака на „Сиела“ през 2015 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах