POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Марк Ръфало в най-хубавия сериал, който никой не би препоръчал

Критиците единодушни - играта на актьора в ролите на братя близнаци е забележителна (видео)

Марк Ръфало като Доминик и болния му брат Томас (вляво). Снимка: НВО България - Марк Ръфало в най-хубавия сериал, който никой не би препоръчал

Марк Ръфало като Доминик и болния му брат Томас (вляво). Снимка: НВО България

Как се приемат от обществото хората с психични заболявания разказва новата семейна драма на НВО „Дотолкова съм сигурен“ (I Know This Much Is True). Марк Ръфало влиза в образите на идентичните близнаци Доминик и Томас Бърдси, главни герои на тази история.

Лимитираният сериал имаше световна премиера на 10 май, у нас бе достъпен в платформата и канала на НВО ден по-късно. Твърде малко дни са минали за обективна зрителска оценка в IMDb, но към момента рейтингът на сериала е 7,3/10. Критиката е с противоречиви отзиви.

В шест епизода сюжетът ни връща в 90-те, в историята на Томас, страдащ от параноидна шизофрения, и брат му Доминик, който се е посветил на борбата срещу обществената представа за психично болните хора. „Дотолкова съм сигурен“ показва близнаците в различни етапи от живота им. Отправна точка на историята е настоящето, когато те са вече зрели мъже в средата на жизнения си път. Ретроспективните елементи, които са голяма част от действието на сериала, са към спомените на Доминик.

Първият епизод започва с параноичния срив на Томас на публично място, което води до съдебни последици. Доминик, който изкарва прехраната си като боядисва къщи (не в смисъла на „Ирландеца“), търси начин да защити брат си. Докато се опитва да си обясни как се е стигнало до влошаването на състоянието на Томас, Доминик разсъждава върху детството им и тираничния им приемен баща Рей (Джон Прокачино). На фона на нарастващия интерес на медиите към случая на Томас, Доминик се опитва да го изведе от клиниката за душевно болни. Но да се помогне на Томас се оказва много по-трудно от очакваното.

Сценарият и режисурата са на Дерек Сианфранс, познат с работата си по „Светлината между два океана“ (2016) и „Блу Валънтайн“ (2010). За основа той използва едноименния бестселър от 900 страници на Уоли Лам от 1998 г. В продуцентския екип освен Сианфранс, е и Ръфало.

Марк Ръфало влиза поетапно в двата образа и тъй като те имат и физически различия (Томас е голобрад и значителнопо-пълен), снимачният процес е бил разпределен на две с последователно заснемане на всички сцени първо на единия брат, след това на другия. Ръфало приема ролята и тематиката изключително лично заради емоционални паралели с брат си Скот, убит при неизвестни обстоятелства в университетските им години.

В актьорския състав са още Роузи О’Донъл, Джулиет Люис („Къмпинг“), Катрин Хан Арчи („Госпожа Флетчър“), Имоджен Потс („Вивариум“, „28 седмици по-късно“) и ирландската актриса Айслинг Франсиос („The Nightingale“).

Версията на Америка на братята Бърдси е самотно място, страна на лоша телевизия, медикаменти и съдебна система, оказваща натиск – пише „Индипендънт“ и дава три от пет звезди на продукцията. – Двамата израстват без да познават биологичния си баща, отгледани от майка си и приемния си баща. Последният говори предимно със спортни метафори и вярва, че по-строг подход при израстването на Томас ще има ефект срещу менталната му болест…

Независимо от оценките на критиците, мнозинството от тях са на мнение, че изпълнението на Ръфало е блестящо.

Може би Ръфало смята, че ролята на близнаци ще му даде възможност за по-задълбочено представяне на дуалността, отколкото му предлагаше Хълк. Почти се страхувам да го кажа, защото е прекалено очевидно, но Ръфало е много добър“, смята Ед Къминг.

Още от синопсиса става ясно, че сериалът няма да бъде лек за гледане, а за тежестта на тематиката му допринася и потискащата ситуация с пандемията.

Има достатъчно отчаяние в атмосферата. „Дотолкова съм сигурен“ е внимателно написан, стилно режисиран и брилянтно изигран, но невъзможен за препоръка“, обобщава критикът в „Индипендънт“.

Като „най-тъжната история, разказвана някога“ го определя „Ню Йорк Таймс“ и отбелязва, че докато сериалът се опитва да избегне сантименталния тон, с който обикновено звучат подобни разкази, всъщност изпада в меланхолията, характерна за сапунените опери. Твърде малко са динамичните и живи сцени в сериала, който „обещава повече, отколкото предлага“, пише Майк Хейл. И все пак играта на Ръфало има силата „да плени зрителя“.

Епизодите на „Дотолкова съм сигурен“ са по един час. Новите епизоди са налични всеки понеделник сутрин в платформата на НВО и вечер от 21 ч. по телевизията.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС