Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Марк Зукърбърг иска да бие Гугъл в собствената му игра

Търсенето е последната граница в битката на Зук с Гугъл

Марк Зукърбърг вече от няколко години се стреми да оспори доминицията на Гугъл в търсенето. Но новата и подобрена търсачка все още е далеч от съвършенството. - Марк Зукърбърг иска да бие Гугъл в собствената му игра

Марк Зукърбърг вече от няколко години се стреми да оспори доминицията на Гугъл в търсенето. Но новата и подобрена търсачка все още е далеч от съвършенството.

Фейсбук извървя дълъг път от създаването си като TheFacebook.com през 2004 г., но шефът на компанията Марк Зукърбърг все още се бори с една голяма функция – търсенето.

Начинът, по който хората подхождат към интернет, не е същият, както преди – до голяма степен заради социалните мрежи. Вместо да отваряме браузъра и да търсим разни неща, ние все по-често влизаме в мрежата с помощта на набор от приложения, които действат като фунии за информация и портиери към широкия интернет. Фейсбук има силна вътрешна система за търсене — платформата поддържа 1,5 млрд. търсения дневно — но не е единственият играч в тази игра, нито пък е най-големият.

Гугъл например, обработва около 3,5 милиарда търсения на ден и държи 63,9 процента от глобалния пазар на търсачките. Продуктите от този вид на „Майкрософт“, включително и Bing, имат около 20 процента. Yahoo контролира към 12 процента, но компанията има вътрешни проблеми и скоро делът й може да се свие.
Фейсбук усилено се опитва отново да се усъвършенства технологията си за търсене, според информация на „Блумбърг“. Това не е първият опит на компанията да завладее сектора, но може да стане първият, в който ще успее.

В миналото лентата за търсене на Фейсбук беше предимно инструмент, с който можете да намирате приятелите си и хора, с които искате да се сприятелите. През 2008 г. Фейсбук потърси помощта на Bing за постигане на резултати в търсенето. През 2011-та добави опция, наречена Instant Personalization, която представяше вашите „лайкове“ и тези на приятелите ви на други уебсайтове. През 2013-а Фейсбук пусна приложение Graph Search с идеята потребителите да могат да търсят фрази – като „Приятели, които харесват „Междузвездни войни“ и „Хари Потър“, но това се оказа провал; Зукърбърг призна, че приложението не е работило през половината време.

В последните няколко месеца обаче, Фейсбук разработва една функция, която ще ни позволи да търсим всеки от трилионите публично видими постове на сайта.

„Ние наистина искаме Фейсбук да стане най-доброто място, на което да откриете какво са казали хората”, заяви Том Стоки, шеф на отдела, разработващ търсенето в компанията, пред „Блумбърг“.

Самият Зукърбърг вече от няколко години се стреми да оспори доминицията на Гугъл в търсенето. Но новата и подобрена търсачка все още е далеч от съвършенството: по данни на „Блумбърг“ преди няколко месеца потребители получавали готварски рецепти, докато търсели информация за Турция (на английски думите „Турция“ и „пуйка“ се изписват по един и същ начин). Но Фейсбук със своите 1,59 милиарда потребители и трилиони публични постове, индексирани в неговите алгоритми за търсене, изглежда има път само нагоре. Мобилната реклама вече прави почти 4/5 от приходите си във Фейсбук. Ако Зукърбърг открие начин да печели от търсенията, това сериозно ще притесни изпълнителния директор на Гугъл Сундар Пичай.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90