Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Маркес забранен на литературен фестивал в Кувейт

Сред недопустимите творби са „Сто години самота“, „Братя Карамазови“ и „Парижката Света Богородица“

Габриел Гарсия Маркес е сред най-значимите автор на ХХ век, идол в Латинска Америка - но  произведението, което му носи световна слава - „Сто години самота“, е забранено в Кувейт. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Маркес забранен на литературен фестивал в Кувейт

Габриел Гарсия Маркес е сред най-значимите автор на ХХ век, идол в Латинска Америка - но произведението, което му носи световна слава - „Сто години самота“, е забранено в Кувейт. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кувейтски власти включиха в черен списък близо хиляда книжни заглавия и забраниха те да вземат участие в предстоящ литературен фестивал. Сред забранените автори са Фьодор Достоевски, Виктор Юго и Габриел Гарсия Маркес, съобщава „Гардиън“.

Саад ал-Анзи, директор на международния литературен кувейтски фестивал, съобщава, че информационното министерство е забранило 948 книги, сред които „Братя Карамазови“ на Достоевски – роман за Русия от XIX в., който се занимава с морала, свободната воля и съществуването на Бог.

Доскоро Кувейт бе сравнително умерена държава, днес обаче с нарастващо консервативни политика и общество. В последните 5 години тамошното информационно министерство вече е забранило над 4 хил. книги, сред които „Парижката Света Богородица“ на Виктор Юго и „Сто години самота“ на Габриел Гарсия Маркес.

Всички заглавия, които ще бъдат изложени на книжния панаир в Кувейт, са обсъдени предварително от комисия. Тя работи, позовавайки се на закон от 2006 г. за пресата, който урежда наказанията при престъпления на книгоиздатели и журналисти. Престъпленията са обида на исляма или кувейтската правна система, заплаха за националната сигурност, извършването на „неморални“ действия и редица други.

През септември активисти два пъти излизаха по улицаха на столицата на страната, за да протестират срещу нарастващата цензура.

През 70-те и 80-те Кувейт се бе превърнал в регионален интелектуален център, където се публикуваха научни и художествени книги на популярни арабски имена. Но в последните години религиозни и консервативни лидери набират все по-голяма популярност и влизат в парламента. Кувейт е единствената държава в Персийския залив, която избира своите депутати.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg