Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Връщат картините на Марковски, конфискувани от КТБ

Предстои търг № 100 на Аукционна къща „Аполон и Меркурий“

Софийският апелативен съд връща 237 картини, намиращи се в трезора на КТБ АД, обявена в несъстоятелност, както и една допълнителна извън трезора на банката (или общо 238 бр.), взети на 23.12.2014 г. Снимка: Румен Добрев, Архив на „Площад Славейков“ - Връщат картините на Марковски, конфискувани от КТБ

Софийският апелативен съд връща 237 картини, намиращи се в трезора на КТБ АД, обявена в несъстоятелност, както и една допълнителна извън трезора на банката (или общо 238 бр.), взети на 23.12.2014 г. Снимка: Румен Добрев, Архив на „Площад Славейков“

Поредният мач между властта – в лицето на прокуратурата – и частната инициатива, представена от Игор Марковски, завърши отново с малка победа за справедливостта и арт търговията. Така реши Темида – с определение от 24.03.2016 г. Софийският апелативен съд връща 237 картини, намиращи се в трезора на КТБ АД, обявена в несъстоятелност, както и една допълнителна извън трезора на банката (или общо 238 бр.), взети на 23.12.2014 г.

След изземването на картините от сградата на банката, те се оказаха в ръцете на Божидар Димитров, директор на НИМ. Той даде няколко интервюта, в които обясни, че ако автентичността на произведенията се установи, те ще отидат в българския Лувър. Вероятно е предполагал, че освен всичко останало, в централата на КТБ се върти и търговия с фалшиви произведенията на изкуството.

Въпросните картините са лична собственост на Марковски. Той ги е предал с договор за отговорно пазене в помещенията и трезорите на КТБ на ул. „Граф Игнатиев“ 14. Били са били 275 – за 37 все още не се знае къде са, кой и защо ги е взел, но Марковски се надява, че и това ще стане ясно.

Победата е малка, защото през последните 6 години всеки търг, който се опита да проведе Игор Марковски (като съсобственик заедно с Димитър Фицов на Аукционната къща „Аполон и Меркурий“), неизменно среща многобройни спънки от административен характер.

Прокуратурата започна бойните действия още на 27 май 2010 г. с показно нахлуване на търга в Гранд хотел „София“, арест на Фицов и Марковски, конфискация картините (91 бр.) и нелепи изказвания на вътрешния министър за откраднати и фалшифицирани платна. Две години и половина по-късно всички обвинения за незаконна търговия с културно и историческо наследство бяха оборени от експертите, съдът призна Фицов и Марковски за невинни и разпореди незабавно връщане на арестуваните картини на „Аполон и Меркурий“ на собствениците им.

Димитър Гюдженов, „Първото Народно събрание, Оборище, 1876 г.“, 1952 г. (Първи вариант), маслени бои върху платно, 130х180 cm, подпис и дата (в списъка за връщане).

Димитър Гюдженов, „Първото Народно събрание, Оборище, 1876 г.“, 1952 г. (Първи вариант), маслени бои върху платно, 130х180 cм, подпис и дата (в списъка за връщане)

 

Но съдебното решение не промени мнението на експертите от Министерството на културата. Те провалиха следващия търг с участието на някои от вече „оправданите“ картини – отново със същите аргументи – незаконна търговия с културно и историческо наследство. А междувременно Марковски заведе дело за обезщетение за причинените вреди срещу Софийска градска прокуратура и го спечели.

Иван (Ян Вацлав) Мърквичка, „Портрет на селянка“, 1902 г., м.б./пл., 22х19 см, подпис и дата горе вдясно (в списъка с липсващите 37 картини).

Иван (Ян Вацлав) Мърквичка, „Портрет на селянка“, 1902 г., м.б./пл., 22х19 см, подпис и дата горе вдясно (в списъка с липсващите 37 картини)

Очакваме следващият търг номер 100 на „Аполон и Меркурий“ – той е насрочен за 19 април и ще се състои отново в Гранд хотел „София“. Според Марковски, и стоте участващи в аукциона картини разполагат с перфектни документи, че не представляват културни ценности по смисъла на закона, с подпис и от Божидар Димитров. Дали търгът ще мине безпроблемно?

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90