VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Марш на веганския съюз, гала концерт на учениците на Кабаиванска

Какво да правим през уикенда? По-интересните събития в София за 28 и 29 септември 2019 г.

През уикенда може и просто да се порадвате на хубавото време, например в градинката „Кристал“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Марш на веганския съюз, гала концерт на учениците на Кабаиванска

През уикенда може и просто да се порадвате на хубавото време, например в градинката „Кристал“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

В събота четяща София ще се сбогува с един поет – Любомир Левчев, починал на 25 септември. Поклонението е от 10 ч. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Вижте още: СМЪРТТА Е ТАЙНСТВО. СТРАХ… НО КРАЙ – ЕДВА ЛИ

Сред интересните събития през уикенда е маршът на Българския вегански съюз в защита на животните, който тръгва в 15 ч. в събота от Ректората.

Зрелищна гледка предстои на 28 септември – от 16 ч. пред Двореца на културата започва фестивалът „НДК 360“, в рамките на който ще се проведе бегово изкачване на НДК, фасадно изкачване, спортно ориентиране, издигане на топловъздушен балон, демонстрации и игри.

Америка за България

Ако решите да отидете на театър, почти навсякъде може да се сдобиете с билети и в последния момент. В събота е премиерата на новия спектакъл на Ивайло Христов „Хубава риба“ в Народния театър. В комедията, написана от Марк Райлънс и Луис Дженкинс, играят Марин Янев, Стефан Мавродиев, Стоян Алексиев, Елена Телбис и Пламен Димов. Ако сте пропуснали „Духът на поета“ от Стефан Цанев, препоръчваме ви да го гледате – постановката на Маргарита Младенова е на 29 септември, неделя, на Камерната сцена в Народния театър. Препоръчваме ви и „Приятнострашно“ – старо заглавие, едно от най-добрите в столичния театрален афиш, към което интересът на публиката не стихва от 2009 година насам. Ще се играе в неделя от 20 ч. в Театър „199“.

Ето и още от най-интересните събития в София на 28 и 29 септември:

27 септември, събота

„Bulgaria Tattoo Expo V“, изложение на татуисти – 10 ч., НДК

***

„Мисия Нула“, празник на пътната безопасност – 10 ч., кв. „Княжево“, паркът при обръщалото на трамвай № 5

***

„Мисия Здраве 2019“, акция по кръводаряване – 10,30 ч., Кнажеска градина, пред паметника на съветската армия

Под ръководството на екипите на Националния център по трансфузионна хематология.

***

„Стари дрехи за качествено образование“, благотворителен базар – 12 ч., „cush.bar“, Дом на киното

Всички събрани средства ще бъдат дарени на програма „Заедно в час“ и ще бъдат насочени към насърчаване на учителите, които искат да останат в училище и след участието си в програмата.

***

Връчване на Годишните награди на Програма „Достъп до информация“ за принос за свободата информация – 12 ч., Литературен клуб „Перото“

***

Разходка из литературна София – 13 ч., „читАлнЯта“ в Градската градина

Цената на беседата е 10 лв., а за а за всички ученици, които дойдат с придружител – безплатно.

***

Седмица на скандинавското кино в Дома на киното

В събота може да гледате „Да сънуваш Мураками“, „Изборът на краля“ и „Историята накратко“, в неделя – „Толкин“ и „Зимни братя“.

***

Вечер на португалската поезия – 18,30 ч., „FOX book cafe“

Ще бъде представен сборникът „В тъжните дни не говорим за птици“.

***

Концерт на участниците в майсторския клас на Долора Заджик – 19ч., галерия „Оборище 5“

29 септември, неделя

„Айсидора Дънкан“, прожекция на филма на Карел Райс – 16 ч., кино „Люмиер Лидл“

***

„Ще се видим там горе“, прожекция на филма на Албер Дюпонтел по романа на Пиер Льометр – 20 ч., „Кино Кабана“

Вход свободен.

***

Представяне на книгата „Глобалната сексуална революция: унищожаване на свободата в името на свободата“, среща с авторката Габриеле Куби – 19 ч., Литературен клеб „Перото“

В събитието ще участват също Тони Николов от портал „Култура“ и Пламен Сивов от портал „Православие.бг“

***

Гала концерт на участниците в майсторския клас на Райна Кабаиванска – 19 ч., Софийска опера и балет

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg