Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Маршът на жените: Тук започва революцията (снимки)

Отказваме да приемем тиранията, каза Мадона пред един милион протестиращи във Вашингтон срещу Доналд Тръмп и разделението

Днешният ден маркира началото на нашата история. Революцията започва тук, каза Мадона във Вашингтон.  - Маршът на жените: Тук започва революцията (снимки)

Днешният ден маркира началото на нашата история. Революцията започва тук, каза Мадона във Вашингтон.

Един милион души се включиха в историческия Марш на жените във Вашингтон в събота, първия цял ден от президентския мандат на Доналд Тръмп, по данни на „Гардиън“. Демонстрации в знак на несъгласие с неговата риторика и поведение се проведоха в няколко от най-големите американски градове, но и отвъд – световните медии съобщават за протести в над 20 държави. Сред тях бе и България, но с доста скромно участие.

Маршовете, далеч надхвърлили по численост очакванията, илюстрират силното несъгласие с някои от коментарите на Тръмп за широк кръг от хора – не само свързани с жените, но и такива за мексиканските имигранти, мюсюлманите, хората с увреждания и активистите за опазване на околната среда.

Най-големият марш бе в столицата на Щатите, където се изсипа цял океан от цветно облечени жени, с розови шапки, много от тях със съпрузите, децата и приятелите си – броят им с лекота надскочи онзи на присъстващите на инаугурацията на Тръмп на същото място в петък.

Около един милион души са се събрали на протеста във Вашингтон, съобщават световните медии.

Около един милион души са се събрали на протеста във Вашингтон, съобщават световните медии. Снимки до края: ЕПА/БГНЕС

В марша се включиха и редица знаменитости, сред които певиците Мадона, Алиша Кийс и Джанел Моне, активистите Глория Стейнъм и Анджела Дейвис и актрисите Джулия Робъртс, Ема Уотсън и Америка Ферера.

„Готови ли сте да разтърсите света? – запита Мадона пред публиката, след като изненадващо взе думата. – Добре дошли на революцията на любовта! На бунта. На нашия отказ като жени да приемем тази нова ера на тирания, където са застрашени не само жените, но всички маргинализирани хора.

Днешният ден маркира началото на нашата история. Революцията започва тук. Битката за правото ни да сме свободни, да сме равни, да сме тези, които сме. Да маршируваме заедно през мрака и с всяка стъпка да знаем, че не се страхуваме, не сме сами и няма да отстъпим.“

В Лос Анджелис, по данни на полицията, в демонстрацията са участвали 500 хиляди души, въпреки че организаторите съобщават за повече. Това е най-големият политически протест от най-малко едно десетилетие в града.

Лос Анджелис

Лос Анджелис

В Чикаго са „марширували“ 250 хиляди. В Ню Йорк 200 хиляди, сред които Упи Голдбърг, заявила пред хората, че „залогът е всичко, в което вярваме“. Мащабни протести е имало в Бостън, Денвър, Атланта, Финикс.

С над 50 хиляди участници, надминавайки почти двойно очакванията, демонстрация се е провела и в Остин, либералната столица на Тексас – щата, смятан за един от бастионите на Тръмп.

Според първоначалните оценки, по целия свят са се провели около 670 протеста, с общо над 4,6 милиона участници в тях. Големи събития е имало в Сидни, Йоханесбург, Токио и почти всички европейски столици. Такъв имаше и в София, далеч по-скромен обаче. В най-големия град у нас пред Ректората излязаха около 60-ина души.

Вашингтон

Вашингтон

Вашингтон

Вашингтон

Вашингтон

Вашингтон

Вашингтон

Вашингтон

Ню Йорк

Ню Йорк

Ню Йорк

Ню Йорк

Ню Йорк

Ню Йорк

Лос Анджелис

Лос Анджелис

Лос Анджелис

Лос Анджелис

Лос Анджелис

Лос Анджелис

Лос Анджелис

Лос Анджелис

Вашингтон

Вашингтон

Лондон

Лондон

Париж

Париж

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах