Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Марсианецът“ на Ридли Скот – откраднат от руски сценарист?

Михаил Разходников твърди, че е написал текста си година преди Анди Уеър да се захване със своята книга, по която е сниман филмът

Руската държава може да се опита да спре излъчването на филма до разрешаването на спора. - „Марсианецът“ на Ридли Скот – откраднат от руски сценарист?

Руската държава може да се опита да спре излъчването на филма до разрешаването на спора.

Новият филм на Ридли Скот „Марсианецът“ е базиран на роман на Анди Уеър, но руски автор вярва, че е по откраднат негов сценарий, кръстен със същото заглавие. Михаил Разходников съди „Фокс“ за плагиатство за творба, която написал през 2008 г. и изпратил на няколко филмови студиа, разказва „Индипендънт“.

Адвокатът на Разходников обяснява пред руското радио „Вести“, че сюжетната линия и детайли от текста са били използвани в продукцията с Мат Деймън, която предстои да излезе на екран след броени дни. Искът им е за 50 милиона рубли (680 хил. евро) изгубени ползи. Съдебното дело е планирано да започне в средата на месец октомври.

Сценаристът призовава руският културен министър Владимир Медински да помогне в битката срещу Холивуд. Според Разходников Медински има правно основание да инициира забрана за прожектирането на филма до разрешаването на спора.

„Марсианецът“ разказва за астронавт, който е изоставен на Червената планета, тъй като е приет за мъртъв. Той обаче се оказва жив и успява да се свърже със Земята. Там обаче започва дебат дали изобщо трябва да бъде спасяван, защото експедицията би излязла твърде скъпо.

Книгата на Анди Уеър е излязла през 2011 г., но авторът е започнал да я пише през 2009-а – една година след като е завършен ръкописът на Разходников, както той твърди.

„Марсианецът“ излиза по кината първо във Великобритания – на 30 септември. В останалата част от света, включително и в България, филмът се завърта на големия екран на 2 октомври.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90