Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Марта Кауфман отново се извинява за „Приятели“ – че нарича трансжена „бaщa“

Използвахме неподходящи местоимения за „бащата на Чандлър“, обект на множество подигравки в сценария, уточни сценаристката и продуцентка

Катлийн Търнър като Аманда Бинг, транс бащата на Чандлър. Снимка: Стопкадър - Марта Кауфман отново се извинява за „Приятели“ – че нарича трансжена „бaщa“

Катлийн Търнър като Аманда Бинг, транс бащата на Чандлър. Снимка: Стопкадър

След като се извини за липсата на основни чернокожи персонажи в сериала „Приятели“, Марта Кауфман се покая и за използването на неподходящи местоимения за трансджендър бащата на Чандлър. Създателката на хитовия ситком посочи като грешка, че до края на сериала Аманда Бинг (в ролята е Катлийн Търнър) си остава „бащата на Чандлър“, а всъщност е транс, отбелязва Би Би Си.

„Обръщахме се към нея като „бащата на Чандлър“, въпреки че бащата на Чандлър бе транс – казва тя в интервю за радиопредаването „The Conversation“ за BBC World Service, което предстои да бъде излъчено на 11 юли. – Тогава тези местоимения не бяха нещо, което разбирах. Не се обръщахме към този персонаж с тя/нея. И това беше грешка.“

Кауфман е създателка на „Приятели“ заедно с Дейвид Крейн, първият сезон на сериала е през 1994 г. Продукцията има десет сезона и разказва за шестима приятели, опитващи да подредят животите си в Манхатън, Ню Йорк. 25 години по-късно ситкомът все още е един от най-успешните сериали на всички времена и се гледа от милиони зрители в стрийминг платформите.

Чандлър (Матю Пери) е сред шестимата главни актьори на сериала и родителите му често са повод за подигравки, особено Аманда. Сериалът така и не уточнява дали персонажът е транс, става ясно само, че е гей и понякога работи като драг кралица.

В интервю от 2018 г. актрисата Катлийн Търнър казва, че ако ролята на Аманда ѝ бе предложена днес, щеше да откаже и да я преотстъпи на трансжена.

„Не мисля, че „Приятели“ остарява добре – коментира тя. – Беше просто един 30-минутен ситком, а се превърна във феномен. Никой никога не го възприе сериозно като социален коментар. Когато ми предложиха ролята, ме попитаха „Искаш ли да си първата жена, която играе мъж, който е жена?“. Отговорих положително, защото по онова време нямаше много драг/транс хора на тв екрана.“

След успешния „Приятели“ Кауфман създава комедийния „Грейс и Франки“ за „Нетфликс“ и допълва, че се стреми към инклузивна и спокойна работна среда:

„За мен е много важно да бъдем в сигурно, толерантно място, където няма крясъци и скандали. Наложи се да уволня един човек, когато се пошегува с транс оператор. Това просто не може да се случва на работното място“.

Преди дни Кауфман призна и за друг пропуск на „Приятели“ – липсата на чернокожи персонажи в основните роли. Критика за това сериалът търпи от години, особено предвид факта, че действието се развива в Ню Йорк. Това тя отдава на „част от системния расизъм в нашата индустрия“:

„Ако тогава знаех нещата, които знам сега, има какво да променя. Но не ги знаех тогава, поучих се по-късно“.

Като своеобразно извинение за пренебрегването на чернокожите персонажи в „Приятели“ сценаристката и продуцентка ще дари 4 млн. долара на университета „Brandeis“ в щата Масачузетс за откриването на професорска длъжност по африкански и афро-американски науки.

Вижте още: МАРТА КАУФМАН СЕ ИЗВИНИ ЗА ЛИПСАТА НА ЦВЕТНОКОЖИ В СЕРИАЛА „ПРИЯТЕЛИ“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС