Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Марта Кауфман се извини за липсата на цветнокожи в сериала „Приятели”

Изкупва вината си с дарение от 4 милиона долара за университет в Бостън

Много зрители изразяват удивлението си как героите в „Приятели“ живеят в преобладаващо бяла среда, макар действието да се развива в Ню Йорк, където това е почти невъзможно. - Марта Кауфман се извини за липсата на цветнокожи в сериала „Приятели”

Много зрители изразяват удивлението си как героите в „Приятели“ живеят в преобладаващо бяла среда, макар действието да се развива в Ню Йорк, където това е почти невъзможно.

Авторката на сериала „Приятели“ Марта Кауфман се извини за липсата на тъмнокож артист в основния актьорски състав на приятелите в интервю пред „Лос Анджелис Таймс“.

„Осъзнах много неща през последните 20 години. Да призная вината си и да я приема не е лесно. Срам ме е, че не знаех за това преди 25 години“, казва тя.

Кауфман поднася извиненията си за отсъствието на расово разнообразие в сериала и в знак на изкупление дарява 4 млн. долара на университета „Брандейс“ в Бостън. Средствата ще бъдат използвани за създаване на професорска длъжност в катедрата за изследване на страните от Азия и Африка.

Създаден от Марта Кауфман и Дейвид Крейн, „Приятели“ е един от най-успешните тв сериали на всички времена, чиято популярност започва още с началото му през 1994 г., задържа се през всичките му 10 сезона и продължава и до днес. Въпреки успеха си обаче, ситкомът бе многократно критикуван за липсата на расово разнообразие. Много зрители изразяват удивлението си как героите живеят в преобладаващо бяла среда, макар действието да се развива в Ню Йорк, където това е почти невъзможно.

Дълго време Кауфман се противопоставя на критиките, но през последните години, казва тя, е променила мнението си и ги намира за справедливи.

Новината идва година след като актьорите от „Приятели“ – Дженифър Анистън, Кортни Кокс, Лиса Кудроу, Матю Пери, Мат Лебланк и Дейвид Шуимър – се събраха отново за специално шоу на HBO Max. Новият специален епизод обаче разпали отново темата защо в популярния ситком липсват цветнокожи герои. Дейвид Шуимър (Рос) в интервю през 2020 г. споменава за това, като твърди, че е настоявал героят му да излиза с различни жени, „чувствах, че Рос трябва да се среща с жени от всички раси“, казва той. Желанието му явно е прието от шоурънърите и те включват китайка и чернокожа палеонтоложка в дългия списък от завоевания на Рос Гелър.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90