Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Мартеницата – световно културно наследство в ЮНЕСКО

Предложена е от България, Румъния, Молдова и Македония

Решението мартеницата да влезе в списъка на ЮНЕСКО е взето на заседание в Южна Корея. Снимка: Емил Георгиев  - Мартеницата – световно културно наследство в ЮНЕСКО

Решението мартеницата да влезе в списъка на ЮНЕСКО е взето на заседание в Южна Корея. Снимка: Емил Георгиев

Мартеницата стана част от световното нематериално наследство, закриляно от ЮНЕСКО, съобщават от Министерството на културата.

Ритуалният предмет, съставен от усукани червени и бели конци и закачан за здраве на 1 март, е вписан в Представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството. Номинацията е съвместна на България, Румъния, Молдова и Македония.

Решението за вписване е взето по време на заседанието на Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, което се провежда в Южна Корея.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах