Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мартин Фрийман от „Шерлок“: Актьорите не бива да влизат в политиката

За разлика от Къмбърбач, неговият Д-р Уотсън не желае да досажда с партийните си пристрастия по телевизията

„Ние, актьорите, лесно се палим и понякога може би надценяваме собствената си значимост“, твърди Мартин Фрийман. Снимка: Джей Брукс - Мартин Фрийман от „Шерлок“: Актьорите не бива да влизат в политиката

„Ние, актьорите, лесно се палим и понякога може би надценяваме собствената си значимост“, твърди Мартин Фрийман. Снимка: Джей Брукс

Мартин Фрийман, актьорът от „Хобит“ и тв сериалите „Шерлок“ и „Фарго“, твърди, че няма никакво намерение да заема публично политически позиции. За разлика от своя колега в Бенедикт Къмбърбач, който произнася антиправителствени речи пред зрителите на спектакъла „Хамлет“.

Фрийман споделя възгледите на партньора си от „Шерлок“, но пред радио „Таймс“ разказва, че си е поставил ограничение да споделя пристрастията си в социалните мрежи и при участие в политически публицистични предавания. А Къмбърбач след края на представленията си в лондонския арт център „Барбикан“ насърчава публиката да дарява средства за сирийските бежанци. Твърди се, че при един от тези случаи той изразил разочарованието си с думите „майната им на политиците“ (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

„Ние, актьорите, лесно се палим и понякога може би надценяваме собствената си значимост, но не е погрешно да имаме социално съзнание“, казва Фрийман, който бе звездата в предизборен клип на лейбъристите през месец март.

Фрийман не е аполитичен – той дори е продавал социалистически списания на улицата – но смята, че не бива да налага възгледите си твърде агресивно.

„Не искам да прекалявам и никога не бих се появил в някое политическо шоу, за да налагам идеите си. Нито бих станал партиен говорител под наем – казва актьорът. – Мисля, че би било досадно някой като мен да раздава политически съвети – това ще е най-бързият и сигурен начин хората да ме намразят.“

Той добави, че никога не използва Туитър и Фейсбук за пропаганда на възгледите си, защото в социалните мрежи те много лесно могат да бъдат изкривени и извадени от контекст.

„Проблемът ми е, че съм твърде краен и директен. При мен няма нюанси и само след пет минути с мен ще е свършено – казва Фрийман. – Хората ще решат, че щом вярвам в това, значи мразя онова. Не, животът не е само черно и бяло – има и много сиви области.“

Мартин Фрийман в рекламния клип на лейбъристите:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg