Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Мартин Пантелеев: Подиграха се с нас, творците, наивници сме

Политиците внушават, че сме досадни мрънкалници, които не създават, а харчат пари

Мартин Пантелеев, главен диригент на Софийската филхармония  - Мартин Пантелеев: Подиграха се с нас, творците, наивници сме

Мартин Пантелеев, главен диригент на Софийската филхармония

„Подигравката с нас, хората на изкуството, е налице. Брутално, нагло, безскрупулно ни се надсмяха, а сега потъркват доволно-дебелашки охранените си ръчички“. Така Мартин Пантелеев, главният диригент на Софийската филхармония, коментира ситуацията в българската култура – бивш съдържател на БИАД оглави Комисията по култура и медии в парламента и заяви днес, че революционерите в арта са платени (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

„Защо обаче се стигна до тук?, – казва Пантелеев. – Вината не е ли у самите нас – наивниците, които разчитахме политиците ни да поумнеят и да проумеят кой е Моцарт или Достоевски? Те никога не биха се и замислили. За тях това е губене на време, даже въздух под налягане. За тях ние сме досадните мрънкалници, които не създават нищо, а само харчат пари. Това внушиха и на цялата нация, за да ни разделят и да ни притежават.

Грешката е в нас. Изчакахме в бездейна защита, която както в спорта се наказва. За съжаление, сега става дума не за голове и точки, а за културата на България. Малко закъсняваме, но има надежда. Те са в по-силната позиция. Трябва бързо и силно да отговорим на удара.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90