Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мартин Скорсезе ще изследва дъното на Средиземно море

Ще снима документален филм за древните корабокрушения

Скорсезе ще се установи за известно време в комуната Полици Дженероза, родното място на баба му и дядо му, живели там, преди да заминат за Ню Йорк. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Мартин Скорсезе ще изследва дъното на Средиземно море

Скорсезе ще се установи за известно време в комуната Полици Дженероза, родното място на баба му и дядо му, живели там, преди да заминат за Ню Йорк. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мартин Скорсезе работи върху документален филм за древните корабокрушения в Средиземно море, съобщава „Варайъти“. Заради този проект той ще отиде в Сицилия, където са се родили и живели неговите баба и дядо по бащина линия.

Скорсезе ще се установи за известно време в комуната Полици Дженероза, родното място на прародителите му, преди те да заминат за Ню Йорк. Филмът, който все още няма заглавие, е базиран върху изследванията на американската археоложка Лиза Бригс от университета Кранфийлд във Великобритания. Тя е специализирала „подводна археология“, основно върху артефакти, намерени на местата на древни корабокрушения, както и върху изследвания на истории за корабите, моряците, товарите и морската търговия в древния свят.

Снимките на документалния филм ще започнат това лято с подкрепата на Департамента за култура на Сицилия. Скорсезе ще получи достъп до абсолютни всички обекти и археологически находки на острова.

Сицилия ще бъде включена и в още един проект на Мартин Скорсезе, който се подготвя в момента и вероятно режисьорът ще съчетае снимките на двата филма. В Сицилийския пролив, близо до пристанищния град Трапани и недалеч от курортното градче Марауза, където наскоро бе открит голям кораб, потънал през III в., режисьорът ще снима екранизация на книгата на японския писател Шюсаку Ендо „Животът на Исус“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90