Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Мартин Скорсезе ще снима нов филм за Исус

Режисьорът се срещна с папа Франциск и заяви, че е готов със сценария на новия си проект

Мартин Скорсезе на филмовия фестивал в Кан по-рано през месеца, където представи „Убийците на цветната луна“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Мартин Скорсезе ще снима нов филм за Исус

Мартин Скорсезе на филмовия фестивал в Кан по-рано през месеца, където представи „Убийците на цветната луна“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мартин Скорсезе вече има идея и сценарий за следващия си филм, стана ясно след срещата на режисьора с папа Франциск. Режисьорът е във Ватикана като гост на световната конференция „The Global Aesthetics of the Catholic Imagination“ (Глобалната естетика на католическото въображение) и се срещна за кратко с главата на римокатолическата църква.

„Отговорих на призива на папата към артистите по единствения начин, който познавам: като си представих и написах сценарий за филм за Исус. И ще започна работа по него“, казва 80-годишния режисьор пред италианските медии, цитиран от „Варайъти“.

Скорсезе пристигна във Ватикана дни след посещението му в Кан, където най-новият му филм „Убийците на цветната луна“ бе посрещнат с ласкави отзиви от критиците и девет минути овации от фестивалната публика. Режисьорът не съобщава по каква литературна основа ще работи в новия си проект. Темата не е изненадваща, той вече е разисквал значение на религията и фигурата на Бога в „Последното изкушение на Христос“ (по едноименната книга на Никос Казандзакис) и в „Мълчание“ за преследванията на йезуитските християни в Япония от XVII век. Второто заглавие дори е имало прожекция във Ватикана през 2016 г., когато се състои първата среща на Скорсезе с папа Франциск. Първото не е добре прието от вярващите – в епоса от 1988 г. Христос (въплътен от Уилям Дефо) е изобразен като мъж, разкъсван между вярата си в Бога и земните удоволствия. В една от сцените е показан сексуален акт между главния герой и Мария Магдалена, възмутила вярващите дотам, че някои страни – сред които и родината на папата Аржентина – дълги години изобщо не допускат филма до големия екран.

Скорсезе, който в Кан заяви готовността си да поема творчески рискове, ще обиколи няколко училища за филмово изкуство в Рим през седмицата и на 2 юни, петък, ще бъде почетен гост на фестивала „Cinema Ritrovato“ в Болоня.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС