Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Мартин Скорсезе снима сериала „Цезарите“

Заедно със сценариста Майкъл Хърст режисьорът създава мащабен проект за младостта на Гай Юлий

Никола Кусто, „Юлий Цезар“, 1696, Лувър. Снимка: Уикипедия - Мартин Скорсезе снима сериала „Цезарите“

Никола Кусто, „Юлий Цезар“, 1696, Лувър. Снимка: Уикипедия

Епичната сага „Викингите“ стана един от най-популярните телевизионни сериали в света и дори допринесе за увеличаването на туристическия поток в Скандинавия. „Тюдорите“ имаха подобен успех. Сега сценаристът Майкъл Хърст обединява сили с холивудския режисьор Мартин Скорсезе за общата им обсесия: римляните.

Новият сериал ще се нарича „Цезарите“ и ще ни разкаже историята на древен Рим след издигането на власт на самия Юлий Цезар. Сценарият за пилотния епизод вече е написан, както и развитието на останалата част от сезона. Планът е да се създаде телевизионна драма от няколко сезона. Снимките трябва да започнат догодина в Италия.

Хърст заявява пред „Гардиън“, че се вълнува от възможността за работа с един от най-значимите американски режисьори на нашето време. Филмите на Скорсезе се радват на огромен успех заради внушенията си за реализъм и натурилазъм. Криминални драми като „Шофьор на такси“ с Робърт де Ниро са се превърнали в класически филми.

Самият Скорсезе споделя страстта си към римляните с Хърст и признава, че от години е искал да направи филм или сериал за римската история. Режисьорът вече е разговарял с историческия консултант Джъстин Полърд (работил над „Викингите“) и Хърст е изумен, че част от общуването е протекло на латински, докато двамата са обсъждали исторически извори и поезията на древния Рим. Скорсезе на свой ред смята, че в лицето на Хърст има работа с професионалист, който вече е успявал да превърне историята в популярна драма. Хърст е и автор на сценария за спечелилия „Оскар“ филм „Елизабет“ (1998) с Кейт Бланшет.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

В Северна Америка „Викингите“ достигна осем милиона гледания за епизод. Досега сериалът включва шест сезона с общо деветдесет епизода. Докато „Игра на тронове“ стои на пето място, „Викингите“ царува на първо място като най-популярен сериал в света. „Тюдорите“ с Джон Рийс Майърс в ролята на младия, енергичен Хенри VIII също има значителен финансов успех със своите четири сезона от 37 епизода.

„Цезарите“ ще покажат завоевателя Гай Юлий в нова светлина, смята Хърст. Киното обикновено показва Цезар като застаряващ мъж, изправен пред политически усложнения. Но той е интересна фигура още в младостта си. Много от наследниците на Цезар на императорския трон поемат властта още млади, а точно този период от живота им рядко се появява на екран, продължава сценаристът. Удивително е как малка държава като Рим се превръща внезапно в световна сила. Това просто не би било по силите на възрастни политици и побелели воини. Или поне такова е мнението на писателя, защото Републиката, която се превръща в империя, често е управлявана от сенатори и военачалници на сериозна възраст.

Скрсезе смята, че миналото и настоящето на практика са едно и също, защото историята не спира и сочи от отдалечени времена право към нас, така че „Цезарите“ ще включват и намеци за съвременността. Поредицата няма да бъде документална, но източниците ѝ са оригинални, защото римската история съдържа достатъчно драматичен материал.

„Но няма чиста история – казва режисьорът, – всички извори са пристрастни.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах