Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Мартин Заимов арестуван при заличаване на надпис от Паметника на съветската армия

Не успял да завърши начинанието си, тъй като след 5 мин. пристигнала полиция

Мартин Заимов успял да заличи шест букви от лъжата, написана със златни букви върху паметника. Снимка: „Гражданска инициатива за демонтиране на Паметника на съветската армия“ - Мартин Заимов арестуван при заличаване на надпис от Паметника на съветската армия

Мартин Заимов успял да заличи шест букви от лъжата, написана със златни букви върху паметника. Снимка: „Гражданска инициатива за демонтиране на Паметника на съветската армия“

Мартин Заимов е бил задържан в Първо районно управление днес при опит да заличи надписа върху Паметника на съветската армия, съобщи в блога си журналистът Иво Инджев. Финансистът, бивш подуправител на БНБ, се е опитал да боядиса със сив бронзов спрей златните букви, за да се слеят със сивия гранит на паметника. Не успял, защото 5 мин. по-късно пристигнала полиция.

Случаят е станал около 8,30 ч., отбелязва Инджев, който заедно със Заимов е част от Гражданската инициатива за демонтиране на Паметника на съветската армия. Мартин Заимов успял да напръска само шест от буквите в надписа „На съветската армия освободителка от признателния български народ“. Бил е арестуван и отведен да даде обяснения в Първо районно.

Кубер Сапарев, председател на организацията, който присъствал на задържането, е написал във Фейсбук:

„Опитът ни с Мартин Заимов да прикрием позорния златен надпис със сива боя завърши на петата минута с две патрулки и шест служители на полицията. Ех, ако така хващаха и измамниците и крадците…“.

Заимов е бил освободен в ранния следобед. В обясненията си в полицията е написал, че „самият паметник е незаконен, тъй като у нас има закон за престъпния характер на комунизма“.

„Кога българските политически партии ще разберат, че демонтажът на този паметник е изключително важен за нашето бъдеще? Със златни букви е написана една лъжа“, заяви Иво Инджев.

Журналистът постави и въпрос за кое друго престъпление полицията в България пристига толкова бързо.

Паметникът на съветската армия в центъра на София неведнъж е ставал обект на инициативи, целящи да обяснят, че присъствието му в центъра на столицата маркира руската доминация в българската политика и история и за пореден път да призоват да бъде демонтиран. Сред най-ярките начинания бе акцията „В крак с времето“ на арт групата „Destructive Creation“, които преобразиха червеноармейците като американски комиксови герои.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах