Мартина Апостолова с награда за изгряваща звезда на „Берлинале“

Българката и още деветима актьори ще получат шанс за международна кариера по европейска програма

Мартина Апостолова печели популярност с ролята си на Ирина в едноименния филм на Надежда Косева. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Мартина Апостолова с награда за изгряваща звезда на „Берлинале“

Мартина Апостолова печели популярност с ролята си на Ирина в едноименния филм на Надежда Косева. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Актрисата Мартина Апостолова бе селектирана сред десетте изгряващи звезди на предстоящото юбилейно издание на фестивала „Берлинале“. Програмата за млади актьорски таланти „European Film Promotion“ набелязва всяка година десет млади актьори и представя техни профили пред членове на филмовата индустрия, публиката и международното жури. Общо 28 актьори са били номинирани по програмата.

Първа в списъка е спомената Апостолова, която във филма „Ирина“ „пресъздава своята героиня с архетипна сила, поразяваща публиката навсякъде по света“. В представянето ѝ се посочва още, че за тази роля актрисата е носителка на осем награди за най-добра актриса, сред тях и от фестивали в Хонконг и Тбилиси.

От нейните изпълнения струи дълбочина и невероятен усет за добрите и лошите моменти в човешкото съществуване – обосновава се журито. – Талантът ѝ разполага с безброй проявления – огорчение, яростно отчаяние, сърцераздирателна нежност… Благодарение на своята мъдрост и зрялост тя дарява на героите си автентичност и те се превръщат в универсални образи.

Следва кратка биография на актрисата, където се изтъква, че играе в повече от 20 постановки на съвременни пиеси в различни градове на България. Дебютът ѝ в киното е с ролята на Ирина в едноименния филм на Надежда Косева. Участва в няколко телевизионни продукции, в късометражния филм „Брак“ на Слава Дойчева и в пълнометражния „Lament for the Silent Fool“ на Димитър Кутманов.

Америка за България

Вижте още: ЕДНА МЛАДА АКТРИСА, КОЯТО ОТКАЗВА ДА ИГРАЕ В СЕРИАЛИ, ЗА ДА НЕ Я Е СРАМ

Програмата „Европейски изгряващи звезди“ съществува от 23 години и предлага на младите актьори възможност за срещи с над 80 кастинг режисьори и продуценти. Кулминацията на събитието е на 24 февруари, когато всеки от десетимата актьори ще получи награда за европейска изгряваща звезда. През годините в програмата са представени 312 таланта, като сред тях са познати имена като носителката на „Оскар“ Алисия Викандер, Риз Ахмед, Мерван Кензари, Джордж Маккей и българите Весела Казакова и Иван Бърнев.

Освен Апостолова, свой профил в програмата са заслужили още Виктория Кармен Соне (Дания), Паару Ойа (Естония), Зита Ханрот (Франция), Леван Гелбакяни (Грузия), Йонас Даслер (Германия), Билал Уахиб (Нидерландия), Бартош Биелена (Полша), Жоана Рибейро (Португалия), Ела Румпф (Швейцария).

Тази година водещ на фестивала „Берлинале“ ще бъде актьорът Самуел Финци.

САМУЕЛ ФИНЦИ ВОДИ ЮБИЛЕЙНОТО ИЗДАНИЕ НА „БЕРЛИНАЛЕ“