Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Марвел“ с овации за първия си сериал в „Дисни+“

Критиците за „Уандавижън“, ретро ситком за любовната история на двама от по-непопулярните Отмъстители

Химията между Елизабет Олсън и Пол Бетани е достатъчна, за да направи сериала добро развлечение, казва критиката. Снимка: „Марвел Студиос“ - „Марвел“ с овации за първия си сериал в „Дисни+“

Химията между Елизабет Олсън и Пол Бетани е достатъчна, за да направи сериала добро развлечение, казва критиката. Снимка: „Марвел Студиос“

Отмъстителите на „Марвел“ щурмуват телевизионната публика с първи сериал за „Дисни+“. В центъра на историята не застават прославените персонажи от поредицата, а сравнително по-малко познати герои. „Уандавижън“ (WandaVision) е за любовната история на Уанда Максимоф (Елизабет Олсън), вещица, владееща телекинеза, и Вижън (Пол Бетани), андроид и пазител на камъка на съзнанието.

Сериалът е ситком и първите два епизода, заснети отчасти в черно-бяло, тръгнаха в платформата на 15 януари. У нас все още не може да се гледат легално, платформата няма покритие. Това ще бъде първото завръщане на зрителите във вселената на „Марвел“ от лятото на 2019 г., когато излезе „Отмъстителите: Краят“.

Дни след премиерата сериалът (на базата на двата епизода досега) бележи с висок рейтинг – 97% одобрение от критиците и 82% от публиката, според данните на „Ротън томатоус“.

Последният път, когато зрителите видяха Вижън на екран, той загуби камъка на съзнанието (и живота си) от злодея Танос, затова е ясно, че действието сега се развива в миналото. Сюжетът се развива в идиличния град Уествю, където супергеройското семейство се опитва да живее незабележимо от съседи и останалия свят зад прясно боядисана бяла ограда. Но има нещо, което заплашва да разруши интимния рай на двойката.

„Всеки епизод е перфектен – от сценария, през интерпретацията му, през осветлението и операторската работа до съотношението – пародия на класическите ситкоми, но направена с любов. Първият епизод се развива през 50-те и носи атмосферата на „Шоуто на Дик ван Дайк“ и класиката „I Love Lucy“. Вторият ни пренася през 60-те и напомня на „Bewitched“ и „I Dream of Jeannie“, пише Луси Манган, телевизионният критик на „Гардиън“.

Шегите са чудесни, изпълненията – превъзходни и сериалът като цяло носи усещането, че е създаден от хора, които наистина знаят какво правят, добавя тя.

Усилията на киновселената на „Марвел“ да се превърне в перла в короната на телевизията не е съвсем успешен, пише Ен Би Си в едно от малкото негативни ревюта на продукцията. „Престижна телевизия“ е мястото, където стилът за предпочитане е приключенски и няма ограничения в темите, които може да бъдат реализирани на екран.

„Филмите от вселената на „Марвел“ имат подобен сюжет и стил, целта обикновено е да се победи лошия с комбинация от кураж, хитрост, дигитални ефекти, бързо темпо и остроумие – пише Ноа Берлатски. – „Уандавижън“ опитва да се адаптира до високите изисквания на телевизията, като иронизира миналото ѝ. Резултатът са изтъркани шеги (макар и все още смешни) за любопитни съседи, неразумни шефове, бременност и злоупотреба с алкохол. „В едно истинско магическо шоу, всичко е фалшиво“, казва Уанда с невинен ентусиазъм, докато се приготвя за шоуто на талантите в квартала им. Но фалшивото тук очевидно е истинско.

По естетика, структура и тон „Уандавижън“ е отклонение от франчайз, чиято фатална грешка е, че прави всичко по установена формула и това е повече от добре дошло, смята Луис Чилтън от „Индипендънт“. Има и известна доза ирония, казва той – киновселената на „Марвел“ играе огромна роля във вселената на „Марвел“, но същевременно много таланти, тръгнали от същия франчайз, се превърнаха в бежанци в телевизията. Очевидно е, че там се поемат много по-големи рискове. И „Уандавижън“ е най-вълнуващото нещо, което „Марвел“ е произвеждал досега, смята критикът. Нищо чудно компанията да продължи експериментите с телевизията и да видим още спиноф истории.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg