Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

„Марвел“ в съдебна битка за придобиването на всички права за Отмъстителите

Ако загуби, компанията трябва да споделя печалбата от супергероите със създателите им и техните наследници

Ако авторите и наследниците им спечелят, „Марвел“ все пак ще запази част от правата над Отмъстителите. Снимка: „Дисни“ - „Марвел“ в съдебна битка за придобиването на всички права за Отмъстителите

Ако авторите и наследниците им спечелят, „Марвел“ все пак ще запази част от правата над Отмъстителите. Снимка: „Дисни“

„Марвел“ започна поредица от съдебни дела, за да придобие пълните права над супергероите от Отмъстителите, сред които Железния човек, Спайдърмен, Доктор Стрейндж, Антмен, Черната вдовица, Тор и други. Спорът е срещу наследниците на легендарни създатели на комикси като Стан Лий, Стийв Дитко и Джийн Колан, които твърдят, че правата над персонажите са временни и са създадени само като творби под наем. Ако „Марвел“ загуби делото, „Дисни“ ще се наложи да споделя правата над персонажите, донесли милиарди на компанията, отбелязва „Холивуд Рипортър“.

През август от попечителския тръст на Дитко са настояли за прекратяването на правата върху образа на Спайдърмен, който се появява в комиксите през 1962 г. Според американския закон автори или техните наследници имат правото да поискат обратно авторските права, дори веднъж те да са били продадени, след изминаването на определен период от време. Затова „Марвел“ ще трябва да се откаже от Спайдърмен, създаден от Дитко, през юни 2023 г.

„Марвел“ рискува да загуби и други свои персонажи, създадени от Лари Лийбър – Тор, Антмен и Железния човек. Същото искане са отправили и наследниците на Дон Рико, създателя на Черната вдовица. Адвокат на наследниците и авторите е Марк Тобероф. Широкоизвестно е делото му, в което той неуспешно защитава Джери Сийгъл и Джо Шустър в опита им да изтеглят авторските си права над Супермен от Ди Си.

Адвокатите на „Марвел“ контраатукават с дела срещу Лийбър, Дон Хек, Патрик Дитко, Дон Рико и Кийт Детуилър, заведени в Ню Йорк и Калифорния. Пред съда ще се вземе под внимание възникването на персонажите в комиксите и кой има право да бъде наричан автор.

Ако авторите и наследниците им спечелят, „Марвел“ все пак ще запази част от правата над популярните си персонажи, но студиото ще трябва да споделя печалбата от тях с останалите праводържатели, пише „Холивуд Рипортър“. Освен това клаузата за изтегляне на правата важи само в Америка, което означава, че „Дисни“ ще продължи еднолично да се разпорежда с печалбата от чужбина.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах