Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Машина за целувки от разстояние измислиха китайци

Вдъхновено от локдауните, изобретението предава движенията на устните на единия партньор на машината на другия

Устройствата решават част от проблемите на хората във връзка, които не са заедно. Снимка: Weibo - Машина за целувки от разстояние измислиха китайци

Устройствата решават част от проблемите на хората във връзка, които не са заедно. Снимка: Weibo

Китайска стартъп компания разработи машина за целувки, която установява връзка между двама партньори на далечни разстояние, предава „Ройтерс“. Всеки от двамата получава по една машина със сензори за движение, вградени в силиконови устни, и движенията на единия автоматично се предават на другия.

Машината, наречена „Муа“ като звука на хората, който хората издават, когато пращат целувка от разстояние, може също така да улавя звук и леко се затопля при целувка, за да направи преживяването още по-автентично, обясняват от пекинската компания „Siweifushe“.

Това е първият проект в инвентара на фирмата и ще се предлага на пазара на цена от около 38 долара. Само две седмици след пускането на пазара, „Муа“ е изпратена до 3 хил. клиенти, а в компанията са получени поръчки за около 20 хил. бройки.

Изобретението е вдъхновено от изолацията, наложила се по време на пандемичните локдауни. Ковид-19 силно порази Китай и по време на най-тежките ограничения, продължили с месеци, властите забраняваха на гражданите дори да напускат домовете си.

„По това време бях във връзка, но не можех да се срещам с приятелката си“, казва изобретателят на машината, тогава студент в Пекинската филмова академия.

Дистанцията по време на Ковид вдъхновява и дипломната му работа за липсата на физически контакт по време на видеоразговори.

„Муа“ се използва само с мобилно приложение, двамата партньори трябва да го изтеглят, за да свържат машините си. Когато единият от тях целуне машината, тя предава чувството на другата машина.

Машината получава смесени отзиви онлайн и докато някои я определят като „топъл биберон“ и казват, че това е заздравило връзката им, други казват, че се чувстват неловко, използвайки я. Най-честите оплаквания са свързани с липсата на език.

Това не е първата машина за целувки от разстояние – екип изследователи от Университета по електро комуникации в Токио разработи „машина за предаване на целувки“ през 2011 г., а през 2016 г. „Imagineering Institute“ се похвали със своя „Kissinger“ (от kiss – целувка).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС