Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Мащабна изложба на Фрида Кало онлайн с картини от 33 световни музея

Могат да бъдат разгледани нейни творби и архиви, свързани с живота ѝ (линк)

Фрида Кало, „Автопортрет с трънена огърлица и колибри“, 1940 г. - Мащабна изложба на Фрида Кало онлайн с картини от 33 световни музея

Фрида Кало, „Автопортрет с трънена огърлица и колибри“, 1940 г.

Повече от 200 творби на Фрида Кало са достъпни за разглеждане онлайн по време на пандемията в огромна дигитална изложба, организирана от 33 музея и институции, включително Музея за модерно изкуство в Сан Франциско и Градския музей на изкуствата в Нагоя, съобщава изданието „Арт Нюзпейпър“. Изложбата „Лицата на Фрида“ дава възможност на зрителите да се запознаят с картини и скици на мексиканската художничка, както и да преглеждат архивни материали, свързани с живота ѝ.

Разделът за скрития смисъл в изкуството на Кало се фокусира върху „богатата символика“ в нейните автопортрети и натюрморти от 1951 до 1954 г.

„Когато говорим за Фрида Кало, най-честото погрешно схващане е връзката на нейната работа с Мексиканската революция. Нищо не може да бъде по-далеч от истината: същността на Фрида не се крие в конфликта, а в самото Мексико, създадено след него“, пише историкът Алехандро Росас.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах