Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мащабно за Боян Райнов, признат в Париж, у нас – енигма

Синът на Николай Райнов, по-големият брат на Богомил Райнов

Творбите на Боян Райнов могат да бъдат видени до 16 февруари в залите на Националната художествена галерия. - Мащабно за Боян Райнов, признат в Париж, у нас – енигма

Творбите на Боян Райнов могат да бъдат видени до 16 февруари в залите на Националната художествена галерия.

След бащата, Националната галерия показва и сина. Експозицията представя най-съществените етапи от работата на прочутия български скулптор Боян Райнов (1921-2005). Той е по-големият син на Николай Райнов, малкият е Богомил Райнов – писател, изкуствовед, идеолог на соцреализма и един от най-приближените интелектуалци до Людмила Живкова.

Изложбата представя 23 произведения на Боян Райнов от колекцията на Борис Бекяров. Това е най-голямата сбирка с произведения на Райнов (други известни колекции с негови творби са на Фондация “Кристиан и Ивон Зерво”, Везле и Колекция “Алекс Маги” – Париж, и тази на фондация “Проф. Николай Райнов”). Повечето творби са закупени от Франция в периода 2007-2014 г. Най-ранните работи в колекцията са от края на 40-те и началото на 50-те години, а най-късните от 80-те години, т.е. обхващат най-активния и зрял период в творчеството на Боян Райнов.

В залите на Националната галерия (бел. ред. – вече част от БГ Лувъра) ще бъдат показани емблематичните творби “Красавиците и зверовете“, “Жената-птица“, “ На пейката“, “Семейство”.

Боян Райнов е един от малцината ни сънародници, работили в сферата на изящните изкуства, които са признати и ценени в чужбина. Българската общественост не е запозната със съдбата, творчеството и приноса на Боян Райнов към развитието на съвременното изкуство. За отиването на Боян в Париж, за творчеството му, за присъствието му там, за плoщадите, украсени с негови скулптури, дълго време се носеха легенди. За 60-годишнината му френската държава издава специална марка с една от най-известните му скулптури – “Семейството”, която ще бъде показана в изложбата в НХГ.

Експозицията може да бъде видяна от 15 януари до 16 февруари.

Вижте някои от творбите в изложбата:

B_Rainov4

B_Rainov1

B_Rainov3

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg