VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мъск: Фалит на Туитър не е изключен

Милиардерът въведе абонаментна такса от $8 за синьото кръгче и в резултат фалшиви Тони Блеър и Джордж Буш обсъдиха публично „избиването на иракчани“

След като придоби Туитър за $44 млрд., състоянието на Илон Мъск се е сринало с $92 млрд., сочи статистика на „Блумбърг“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Мъск: Фалит на Туитър не е изключен

След като придоби Туитър за $44 млрд., състоянието на Илон Мъск се е сринало с $92 млрд., сочи статистика на „Блумбърг“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съдбaтa нa Туитър не изглежда розовa, обяснява Илон Мъск в първото си обръщение към всички служители на компанията. Милиардерът придоби социалната мрежа преди три седмици, след което последваха уволнения на ръководството и оставки на хора на ключови позиции в компанията.

В имейл до подчинените си Мъск пише, че „фалитът не е изключен“ и въвеждането на абонаментна такса за използването на приложението може да се окаже спасителен пояс:

„Без значителни приходи от абонаменти, има голям шанс Туитър да не оцелее предстоящия икономически спад. Необходимо е приблизително половината от приходите ни да бъдат от абонаменти“.

Предупреждението му предизвика нова вълна от оставки, напуснаха директорите, отговорни за сигурността на информацията, личните данни на потребителите, обслужването на клиенти, както и човекът, отговарящ за оплакванията на рекламодатели и потребители за платформата.

Мъск подценява опасенията на служителите, че вълната от оставки ще предизвика криза в сигурността на съхранението и обработването на данните в Туитър, казва пред „Гардиън“ източник от компанията, пожелал да запази анонимност. Произхождащите от това промени в начина, по който Туитър модерира съдържание, накараха някои рекламодатели временно да сложат пауза на взаимодействието си със социалната мрежа, посочва британската медия.

Междувременно „Twitter Blue“, абонаментната програма, за която Мъск говори от седмици, е в ход от 9 ноември и потребителите може да получат синьото кръгче, което потвърждава истинността на акаунта им, срещу месечна такса от 8 долара. Въвеждането не мина гладко, след като стана ясно, че десетки профили са го получили, без да са доказали самоличността на човека, който въплъщават – това доведе до легитимирането на фалшиви профили на няколко политици и спортисти, сред които Джордж Буш, Тони Блеър и Леброн Джеймс. Последва абсурдна размяна на туитове, в които Буш и Блеър обсъждат как им липсва „избиването на иракчани“.

Няколко групи за защита на правата на човека вече обърнаха внимание на липсата на яснота кой може да си купува синьото кръгче и какви са начините за потвърждаване на самоличността му. Ако това не се изясни скоро, възможно е подобни погрешно верифицирани акаунти да прибягнат до дезинформация, реч на омразата и още проблеми.

„Никога не съм виждал милиардер така отчаяно да моли за 8 долара – коментира Дерик Джонсън, президент на Националната асоциация за прогреса на цветнокожите хора (NAACP), цитиран от Си Би Ес. – Очевидно нашите усилия – исканията ни компаниите да спрат рекламите си в Туитър – дават резултат. Корпорациите трябва да отговарят за политиката си и Туитър не е изключение. Речта на омразата и дезинформацията нямат място там.“

Междувременно придобиването на Туитър от Мъск доведе до спад в личното му богатство. Милиардерът остава най-богатият човек на планетата, но тази година е загубил около 92 млрд. долара от състоянието си, резултат от значителен спад в цената на акциите на „Tесла“, докато предприемачът фокусира вниманието си върху новата си придобивка. Състоянието му вече възлиза на около 177 млрд. долара, пише „Блумбърг“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg