Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мъск и Возняк: Контролирайте изкуствения интелект, ще промени историята на Земята

Отворено писмо за налагането на мораториум над непредвидимите дори за създателите си дигитални умове

Стийв Возняк (вляво) и Илон Мъск са сред 1300 учени, специалисти в сферата на ИИ и собственици на големи компании, подписали писмото. Снимки: ЕПА/БГНЕС - Мъск и Возняк: Контролирайте изкуствения интелект, ще промени историята на Земята

Стийв Возняк (вляво) и Илон Мъск са сред 1300 учени, специалисти в сферата на ИИ и собственици на големи компании, подписали писмото. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Илон Мъск, изпълнителен директор на Туитър и „Тесла“, и Стийв Возняк, съосновател на „Епъл“, дадоха подписите си под отворено писмо за налагането на мораториум над развитието на напреднали системи с изкуствен интелект. Писмото, събрало подкрепа от над 1300 души, призовава технологичните компании да спрат за поне половин година развитието на нова система, която ще бъде по-напреднала дори от GPT-4, съобщава „Дедлайн“.

„Системите с изкуствен интелект, конкурентен на човешкия, може да крият огромни рискове за обществото и човечеството, както доказват множество детайлни проучвания на водещи лаборатории – се казва в текста на писмото. – Напредналите ИИ системи може да доведат до огромна промяна в историята на Земята и трябва да бъдат управлявани и контролирани със съответните ресурси. За съжаление това не се случва, въпреки че в изминалите месеци наблюдаваме все повече ИИ лаборатории в безконтролната им надпревара да развият и вкарат в употреба мощни дигитални умове, които никой – нито дори създателите им – не може да разбере, предвиди или управлява надеждно.“

Ако лабораториите не пожелаят да спрат сами развитието си, редно е държавата да наложи мораториум, се казва в призива.

Сред останалите, подкрепили искането, са Емад Мостак, основател на „Stability AI“, Еван Шарп, съосновател на „Пинтерест“ и Крис Ларсън, съосновател на компанията за криптовалута „Ripple“.

Мъск не крие притесненията си относно безконтролното разработване на изкуствен интелект и е сред основателите през 2015 г. на изследователска лаборатория с нестопанска цел за проучване на ефектите му. Преустановява връзката си с лабораторията през 2018 г. и от тогава критикува компанията, че приема милиарди долари инвестиции от „Майкрософт“.

Системите с изкуствен интелект първо преминават вид обучение, в което се „захранват“ с огромен набор от текстове, изображения и видеа от интернет. Идеята е тази база данни да се окаже достатъчна за извършването на голям брой еднотипни задачи. Така например е създаден популярният ChatGPT, но още Bing на „Майкрософт“ и Bard на „Гугъл“.

Потенциалът на системите с изкуствен интелект обаче до момента предизвиква повече страх, отколкото възхищение – инвестиционната банка „Голдман Сакс“ излезе с проучване, според което ИИ може да върши работа, за която в момента се плаща на 300 млн. души. Междувременно Гилдията на американските сценаристи въведе предложение за контрол над материалите, създадени с изкуствен интелект и настоява човешкият труд да е коректно оценен на пазара на труда.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90