Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Мъск изпрати андроида Рипли в космоса (видео)

„Space X“ изстреля ракетата-носител „Falcon 9“ с космическия кораб „Crew Dragon“. Снимка: „Space X“ - Мъск изпрати андроида Рипли в космоса (видео)

„Space X“ изстреля ракетата-носител „Falcon 9“ с космическия кораб „Crew Dragon“. Снимка: „Space X“

Компанията на Илън Мъск „Space X“ предаде по своя канал в YouTube излитането на ракетата-носител „Falcon 9“ с космическия кораб „Crew Dragon“. В транслацията влязоха и кадри от кабината на кораба, където се намира антропоморфното тестово устройство Рипли, наречено така в чест на героинята на Сигърни Уивър от филма „Пришълецът“.

Както съобщава уебсайтът на НАСА, корабът успешно е излязъл в околоземна орбита. Скачването с модула „Harmony“ от американския сегмент на Международната космическа станция (МКС) трябва да настъпи в неделя, 3 март, в 10 ч. източноевропейско време, а връщането на Земята е планирано за 8 март в района на Атлантическия океан.

Снимка: „Space X“

Освен Рипли, която събира данни за подготовкята на пилотиран полет, на борда на „Crew Dragon“ се намира и над 180 килограма различно оборудоване и припаси, предназначени за екипажа на МКС.

Засега хора на МКС доставят само разработени в СССР и доработени в Русия кораби от серията „Союз“.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах