Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мъск: Пентагонът да поеме сателитите на „Старлинк“ над Украйна

„Спейс Екс“ няма финансова възможност да изпрати още сателити на бойното поле

Около 85% от вече изпратените  „Старлинк“ терминали са финансирани от трети страни, включително от властите на САЩ, Великобритания и Полша. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Мъск: Пентагонът да поеме сателитите на „Старлинк“ над Украйна

Около 85% от вече изпратените „Старлинк“ терминали са финансирани от трети страни, включително от властите на САЩ, Великобритания и Полша. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пентагонът да помогне за поддръжката на „Старлинк“ в Украйна, призова „Спейс Екс“ на Илон Мъск. Космическата компания на най-богатия човек на планетата е изпратила безвъзмездно 20 хил. сателитни единици над Украйна от началото на руската инвазия, осигурявайки интернет връзка, след като мрежите в бойните зони бяха унищожени при боевете.

Необходими са обаче още терминали, но „Спейс Екс“ не е в състояние да продължи да ги поддържа, се казва в писмо на компанията, изпратено до Пентагона през септември и цитирано от Си Ен Ен. До момента компанията е платила 80 млн. долара за сателитите, а до края на годината сумата ще нарасне до поне 100 млн. долара.

Около 85% от вече изпратените терминали са финансирани от трети страни, включително от властите на САЩ, Великобритания и Полша. Те са поели приблизително 30% от разходите, свързани с работата на услугата на територията на Украйна, пише Си Ен Ен.

„За неопределен период от време не сме в състояние да продължим да предоставяме на Украйна терминали „Старлинк“ или да плащаме за експлоатацията на съществуващи терминали“, казват от „Спейс Екс“.

От Киев са поискали още 8000 терминала, казват от компанията и за целта Пентагонът трябва да отпусне 124 млн. долара до края на годината. На годишна база терминалите на Украйна ще възлязат на около 400 млн. долара, изчисляват от компанията на Мъск.

„Спейс Екс“ е изправена пред изключително трудно решение. Не смятам, че имат финансовата възможност да доставят новите терминали, поискани от генерал Залужни“, коментира външен консултант в отделно писмо до Пентагона.

Писмата до Министерството на отбраната идват посред десетки съобщения за прекъсвания в покритието на „Старлинк“, докато украинските войски се опитват да си върнат територията, окупирана от Русия в източните и южните части на страната. Източници твърдят, че прекъсванията засягат цялата фронтова линия.

„Това се отрази на всички усилия на украинците да преминат този фронт – твърди източникът на Си Ен Ен. – „Старлинк“ е основният начин, по който войниците на бойното поле комуникират.“

Междувременно срещу Мъск е започнато разследване за поведението му при придобиването на „Туитър“ за 44 млрд. долара, става ясно от документ, внесен в съда от технологичната компания. Точният фокус на разследването не се разкрива, нито се посочва кои федерални власти го провеждат, отбелязва „Гардиън“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90