POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мъск пита народа да остане ли шеф на Туитър

Социалната мрежа забрани рекламирането на други платформи

Мъск твърди, че ще се съобрази с гласуването на потребителите. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Мъск пита народа да остане ли шеф на Туитър

Мъск твърди, че ще се съобрази с гласуването на потребителите. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Илон Мъск, собственикът на Туитър, се обърна към народа за бъдещето си като изпълнителен директор на социалната мрежа. Предприемачът, който до преди дни бе най-богатият човек на планетата, но загуби „титлата“ от Бернар Арно, се допита до своите 122 млн. последователи с въпрос дали да продължи да управлява компанията.

„Да отстъпя ли позицията си на шеф на Туитър? Ще се съобразя с резултатите“, пише Мъск.

Анкетата ще остане активна още 3 часа, но мнозинството вече е казало думата си – почти 57% са казали „да“, останалите са отговорили негативно.

Бизнесменът, който освен това управлява „Тесла“ и „СпейсЕкс“, неведнъж е бил критикуван за решението си да купи Туитър за 44 млрд. долара, отбелязва Би Би Си. Тъкмо новата придобивка е допринесла за срива в състоянието му, тъй като Мъск няма време да се съсредоточи върху основните си компании и „Тесла“ например отчита двоен спад в цените на акциите, отбелязват някои коментатори.

Анкетата бе пусната съвсем скоро след поредна вълна критики срещу нова политика на Туитър, която се кани да изтрива всички акаунти, създадени единствено, за да рекламират други социални платформи. Това решение ще засегне акаунти, които пускат линкове към профилите си във Фейсбук, Инстаграм, Мастодон, „Truth Social“ и други. Публикуването на линкове към постове и снимки от изброените платформи няма да се санкционира.

Мярката се стори странна на потребителите на Туитър, както и на бившите управници на социалната мрежа. Джак Дорси, създателят на Туитър и доскорошен негов шеф, коментира просто със „Защо?“, а в коментар в дискусия в друг профил допълни: „Това няма смисъл“.

Акаунтът на репортерката Тейлър Лоренц от „Вашингтон Поуст“ бе изтрит през уикенда, след като журналистката съобщи за новото правило, преди от Туитър да са го обявили публично. Часове по-късно профилът ѝ бе възстановен.

„Разбираме, че много от нашите потребители са активни и в други социални мрежи. Въпреки това вече няма да разрешаваме свободната реклама на други социални платформи в Туитър – заявиха от компанията в обяснение на новото правило. – По-конкретно ще премахваме акаунти, създадени единствено с цел реклама на други платформи и съдържание, което съдържа линкове на профили към други платформи.“

Онези, които опитат да заобиколят правилата, ще бъдат предупредени да изтрият проблемното съдържание, но при второ нарушение акаунтите им ще бъдат изтривани. Платените реклами на иначе ограничените платформи остават активни, отбелязва Би Би Си.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg