Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мъск ще прави Туитър „най-достоверния източник на информация в света“

Ограничи пародиите в социалната мрежа, включително срещу себе си

Политиката на Мъск засега изглежда насочена предимно срещу верифицираните Туитър акаунти на популярни личности. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Мъск ще прави Туитър „най-достоверния източник на информация в света“

Политиката на Мъск засега изглежда насочена предимно срещу верифицираните Туитър акаунти на популярни личности. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две седмици след като официално пое управлението на Туитър, Илон Мъск продължава да предлага противоречиви промени за платформата – новият шеф на социалната мрежа постави нова цел пред нея: да стане най-достоверният източник на информация в света.

Новата мисия нa компанията изненада потребителите и бе посрещната скептично от Джак Дорси, нейния основател.

„Туитър трябва да стане най-достоверният източник на информация за света в момента. Това е нашата мисия“, написа Мъск.

„Достоверна за кого?“, попита Дорси.

Мъск отговори, припомняйки на Дорси инициативата „Birdwatch“, която позволява на потребителите на социалните мрежи да оставят бележки под постове, които намират за подвеждащи. Ако достатъчно акаунти с различни гледни точки изразят мнение, че даденият пост наистина съдържа подвеждаща информация, тогава публикацията ще бъде придружена с предупреждение към останалите потребители, гласят правилата на инициативата, представени в сайта на Туитър.

„По-информиращ“ Туитър е много по-реалистична цел, отговори Дорси.

Освен това Мъск остава решен да въведе идеята си за платен абонамент за Туитър за ползвателите на синьо кръгче, което потвърждава истинността на акаунта. С такъв престижен маркер засега се ползват безплатно всички профили, които генерират голям обществен интерес и са потвърдили самоличността си пред администраторите. Първоначално милиардерът искаше да наложи месечна такса от 20 долара за кръгчето, но след възмущение от Стивън Кинг, че на него трябва да му плащат за популяризирането на Туитър, Мъск намали цената на 8 долара.

Решението, което изглежда ще бъде въведено скоро, накара някои от по-популярните потребители да се откажат от услугите на социалната мрежа. Сред тях бе Упи Голдбърг, която се аргументира с „хаоса и умората си от определени блокирани нагласи, които сега ще се завърнат“.

Мъск влезе като собственик в „Туитър“ на 27 октомври и в стремежа си да превърне мрежата в отворено пространство за всички гледни точки заяви, че е готов да преразгледа блокираните от миналото управление нa компaниятa акаунти на хора с крайнодясна и консервативна позиция. Преди дни предупреди, че администрацията ще разглежда съдържание с превъплъщения, но не уточни дали конкретно пародията ще бъде обект на нововъведенията. Няколко верифицирани акаунта решиха да изпробват границите на ограничението и пародираха самия Мъск, което доведе до сваляне на съдържанието от платформата. През уикенда комедиантката Кeйти Грифин смени името на профила си на „Илон Мъск“ и акаунтът ѝ бързо бе заключен (към 8 ноември остава неактивен).

„Мъск, моля те, управлявай по-добре тази компания. Преди значеше нещо“, написа тя по-късно от друг профил.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg