Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Мъск засипан с критики след идея за разрешение на конфликта между Китай и Тайван

Тайван да бъде обявен за „специална административна зона“ на Китай, предлага най-богатият човек на планетата

Идеите на Илон Мъск напоследък не срещат одобрение в демократичния свят. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Мъск засипан с критики след идея за разрешение на конфликта между Китай и Тайван

Идеите на Илон Мъск напоследък не срещат одобрение в демократичния свят. Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като предложи вижданията си за мирно разрешение на конфликта в Украйна с пост в Туитър, Илон Мъск погледна на изток и предложи начин за край на напрежението между Тайван и Китай. В интервю за „Файненшъл Таймс“ най-богатият човек на планетата споделя мнението си, че Тайван трябва да бъде определена за „специална административна зона“ на Китай, съобщава „Гардиън“.

Предложението, което Мъск остави без детайли, бе посрещнато с обединен негативизъм от страна на Тайван – политици и обществени фигури призоваха директорът на „Тесла“ да уважи исканията на тайванските граждани, а от Китай очаквано приветстват коментарите му.

„Мирното обединение „една държава, две системи“ е нашият базисен принцип по отношение на разрешението на тайванския въпрос – коментира Кин Ганг, посланик на Китай в САЩ. – Това е най-добрият подход за осъществяването на националното ни обединение.“

Властите в Китай възприемат Тайван като провинция и заплашват да я анексират със сила, ако продължава с отказа си да се присъедини доброволно към комунистическата страна. В Тайван от своя страна се възприемат като самостоятелна нация и заявиха, че ще защитават демокрацията си.

Шао Бай-Ким, която се възприема като посланик на Тайван в САЩ, заяви, че „свободата и демокрацията не са за продан“:

„Всяко устойчиво предложение за нашето бъдеще трябва да бъде решено мирно, без натиск и изнудване и с уважение към демократичните искания на народа на Тайван“.

Коментатори видяха в коментарите на Мъск прозаична цел – Тайван е водеща страна в света по производство на полупроводници и „Тесла“ от дълги години работи с фабриките там. Промяна в статута на Тайван вероятно ще се отрази благоприятно на разходите на компанията за електромобили, но все пак тайванците препоръчаха Мъск да разсъждава над разликите между свободния пазар в Тайван и автократичния в Китай.

Коментарите на Мъск, според които Тайван се нуждае от „по-меко споразумение от Хонконг“, бяха направени в отговор на въпрос за влиянието на конфликтите в Китай върху фабриката на „Тесла“ в Шанхай. Клонът е произвел около половината от колите, продадени миналата година в световен мащаб, сочи статистиката, цитирана от „Гардиън“ .

Конфликтът в Тайван е неизбежен, посочи Мъск и отбеляза, че ако се стигне до военна агресия, световната икономика ще понесе голям удар.

От Тайван настояват, че схемата „една държава, две системи“ е неработеща и за пример посочват Хонконг, където Китай все още не е изпълнила обещанието си за „високо ниво на автономност“. Ако Китай завладее Тайван със сила, тайванците ще бъдат принудени да се „преобразоват“, а активистите за свобода ще могат да бъдат наказвани по китайските закони, смятат застъпниците за свобода на острова.

По-рано през месеца Мъск предизвика друга вълна от критики, когато предложи разрешение на конфликта в Украйна. За целта държавата трябва окончателно да се откаже от Крим и да обяви неутралитет, смята предприемачът.

Вижте още: ТУИТЪР БУРЯ СЛЕД ИДЕИТЕ НА ИЛОН МЪСК ЗА РЕШЕНИЕ НА ВОЙНАТА В УКРАЙНА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg