Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Маски и на сцената, и в салона на Военния театър

Трупата играе на закрито „Да разлаем кучетата“, предстои „Урок по български“ на открито със стихове на Вазов

„Да разлаем кучетата“ е първото представление на закрито във Военния театър след изолацията. Снимка: Театър „Българска армия“ - Маски и на сцената, и в салона на Военния театър

„Да разлаем кучетата“ е първото представление на закрито във Военния театър след изолацията. Снимка: Театър „Българска армия“

„Армита“ е един от първите столични театри, които на 9 юни ще приветстват отново публиката си на закрито след края на извънредното положение. Комедията „Да разлаем кучетата“ на драматурга Емил Атанасов, която вече седем години не слиза от афиша, ще открие летния сезон на „Българска армия“.

Като провокация към първите зрители режисьорът Иван Урумов вплита в сюжета на пиесата за живота на героите в „едно голямо село“ и темата за коронавируса. А „кучетата ще разлаят“ актьорите Иван Налбантов, Стефка Янорова, Георги Кадурин, Анастасия Ингилизова, Веселин Анчев, Тигран Торосян, Асен Кобиларов, Милен Миланов, Мирослав Пашов и Борислав Стоилов.

Началото на представлението е в 19 ч. В салона на театъра, разбира се, важи изискването всички зрители да носят маски. Актьорите на сцената не подлежат на разпоредбата от министерство на здравеопазването, но въпреки това пред публиката ще излязат с маски.

Театърът на Армията ще посреща ценители и на амфитеатрална сцена на открито, разположена до „София тех парк“.

Вижте още: ВОЕННИЯТ ТЕАТЪР ОТВАРЯ СЛЕД КАРАНТИНАТА С КОМЕДИИ

През 2020 г. България отбелязва 170-годишнината от рождението на Иван Вазов, а повода театърът ще отбележи с поетичния спектакъл „Урок по български“, създаден по одата „Епопея на забравените“. Актьорите ще рецитират „Паисий“, „Българският език“, „Раковски“, „Левски“, „Опълченците на Шипка“ и други емблематични произведения на Патриарха. Днес те звучат по-съвременно отвсякога, отбелязват от трупата.

Сценичната адаптация е на Иван Налбантов.

Ние няма да ви повтаряме написаното в учебниците и томовете книжнина, за живота и творчеството на Патриарха на българската литература Иван Вазов, а ще се опитаме със средствата на словесно-изпълнителското изкуство (или тъй нареченото „художествено слово”) да надникнем в десетина от неговите неувяхващи творби“, пише Налбантов.

Датата на лятната премиера все още не е оповестена. „Урок по български“ ще се проведе на сцена „Максим“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС