Маски и на сцената, и в салона на Военния театър

Трупата играе на закрито „Да разлаем кучетата“, предстои „Урок по български“ на открито със стихове на Вазов

„Да разлаем кучетата“ е първото представление на закрито във Военния театър след изолацията. Снимка: Театър „Българска армия“ - Маски и на сцената, и в салона на Военния театър

„Да разлаем кучетата“ е първото представление на закрито във Военния театър след изолацията. Снимка: Театър „Българска армия“

„Армита“ е един от първите столични театри, които на 9 юни ще приветстват отново публиката си на закрито след края на извънредното положение. Комедията „Да разлаем кучетата“ на драматурга Емил Атанасов, която вече седем години не слиза от афиша, ще открие летния сезон на „Българска армия“.

Като провокация към първите зрители режисьорът Иван Урумов вплита в сюжета на пиесата за живота на героите в „едно голямо село“ и темата за коронавируса. А „кучетата ще разлаят“ актьорите Иван Налбантов, Стефка Янорова, Георги Кадурин, Анастасия Ингилизова, Веселин Анчев, Тигран Торосян, Асен Кобиларов, Милен Миланов, Мирослав Пашов и Борислав Стоилов.

Началото на представлението е в 19 ч. В салона на театъра, разбира се, важи изискването всички зрители да носят маски. Актьорите на сцената не подлежат на разпоредбата от министерство на здравеопазването, но въпреки това пред публиката ще излязат с маски.

Театърът на Армията ще посреща ценители и на амфитеатрална сцена на открито, разположена до „София тех парк“.

Фантастико

Вижте още: ВОЕННИЯТ ТЕАТЪР ОТВАРЯ СЛЕД КАРАНТИНАТА С КОМЕДИИ

През 2020 г. България отбелязва 170-годишнината от рождението на Иван Вазов, а повода театърът ще отбележи с поетичния спектакъл „Урок по български“, създаден по одата „Епопея на забравените“. Актьорите ще рецитират „Паисий“, „Българският език“, „Раковски“, „Левски“, „Опълченците на Шипка“ и други емблематични произведения на Патриарха. Днес те звучат по-съвременно отвсякога, отбелязват от трупата.

Сценичната адаптация е на Иван Налбантов.

Ние няма да ви повтаряме написаното в учебниците и томовете книжнина, за живота и творчеството на Патриарха на българската литература Иван Вазов, а ще се опитаме със средствата на словесно-изпълнителското изкуство (или тъй нареченото „художествено слово”) да надникнем в десетина от неговите неувяхващи творби“, пише Налбантов.

Датата на лятната премиера все още не е оповестена. „Урок по български“ ще се проведе на сцена „Максим“.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах