Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Маските задължителни и на открито във Венеция – медицинските, не карнавалните

Единственият голям филмов фестивал, който ще има физическо издание по време на COVID-19, ще приема гости след 2 теста

Директорът на Венецианския филмов фестивал Алберто Барбера и италианската актриса Aннa Фолиета позират пред медиите преди началото на 77-ото издание на форума. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Маските задължителни и на открито във Венеция – медицинските, не карнавалните

Директорът на Венецианския филмов фестивал Алберто Барбера и италианската актриса Aннa Фолиета позират пред медиите преди началото на 77-ото издание на форума. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Маски за лице, прожекции със спазване на дистанция и скенери за измерване на температура са част от мерките, с които ще се проведе филмовият фестивал във Венеция от 2 до 12 септември. Това е единственият голям филмов фестивал, който ще се проведе във физическата си форма през този сезон – в период, в който почти всяка европейска държава бележи нарастване на случаите с COVID-19.

На гостите предварително е изпратен списък с насоки за предпазване от заразата, включително информация за преминаване през термо-скенери при влизането им на фестивала. На всеки, за когото се установи, че има телесна температура 37,5 °C или по-висока, ще бъде отказан достъп.

В града, прочут с карнавалните си маски, задължителни сега ще бъдат медицинските маски, които трябва да се носят по всяко време, включително на открито. Засега не е ясно как ще се прилага това правило и дали на присъстващите ще бъде позволено да ядат или пият по време на събития.

Всички посетители от страни извън Шенген ще трябва да си направят два задължителни теста за коронавирус – един преди пътуването и един при пристигане.

В нощта на откриването осем директори на фестивали, включително творческият директор на Кан, Тиери Фремо, ще застанат заедно, за да „потвърдят отново значението на киноизкуството като знак на солидарност към глобалната филмова индустрия, която е силно засегната от пандемията“, гласи изявление от фестивала.

Миналогодишният филмов фестивал във Венеция беше подложен на критика поради липсата на жени режисьори. Недоволството се породи от факта, че само 2 от 21 филма на фестивала са режисирани от жени. Тази година този брой се е увеличил значително, като 8 от 18-те конкурсни филма са режисирани от жени, а журито се оглавява от актрисата Кейт Бланшет.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90