Маските задължителни и на открито във Венеция – медицинските, не карнавалните

Единственият голям филмов фестивал, който ще има физическо издание по време на COVID-19, ще приема гости след 2 теста

Директорът на Венецианския филмов фестивал Алберто Барбера и италианската актриса Aннa Фолиета позират пред медиите преди началото на 77-ото издание на форума. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Маските задължителни и на открито във Венеция – медицинските, не карнавалните

Директорът на Венецианския филмов фестивал Алберто Барбера и италианската актриса Aннa Фолиета позират пред медиите преди началото на 77-ото издание на форума. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Маски за лице, прожекции със спазване на дистанция и скенери за измерване на температура са част от мерките, с които ще се проведе филмовият фестивал във Венеция от 2 до 12 септември. Това е единственият голям филмов фестивал, който ще се проведе във физическата си форма през този сезон – в период, в който почти всяка европейска държава бележи нарастване на случаите с COVID-19.

На гостите предварително е изпратен списък с насоки за предпазване от заразата, включително информация за преминаване през термо-скенери при влизането им на фестивала. На всеки, за когото се установи, че има телесна температура 37,5 °C или по-висока, ще бъде отказан достъп.

В града, прочут с карнавалните си маски, задължителни сега ще бъдат медицинските маски, които трябва да се носят по всяко време, включително на открито. Засега не е ясно как ще се прилага това правило и дали на присъстващите ще бъде позволено да ядат или пият по време на събития.

Всички посетители от страни извън Шенген ще трябва да си направят два задължителни теста за коронавирус – един преди пътуването и един при пристигане.

В нощта на откриването осем директори на фестивали, включително творческият директор на Кан, Тиери Фремо, ще застанат заедно, за да „потвърдят отново значението на киноизкуството като знак на солидарност към глобалната филмова индустрия, която е силно засегната от пандемията“, гласи изявление от фестивала.

Миналогодишният филмов фестивал във Венеция беше подложен на критика поради липсата на жени режисьори. Недоволството се породи от факта, че само 2 от 21 филма на фестивала са режисирани от жени. Тази година този брой се е увеличил значително, като 8 от 18-те конкурсни филма са режисирани от жени, а журито се оглавява от актрисата Кейт Бланшет.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах