POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Масово съкращение на заплатаджии” в културата започва кметът на Перник

Подготвя „пълна трансформация на културната дейност” по време на пандемична криза

Дворецът на културата в Перник, на чиято сцена играе Общинският театър „Боян Дановски“. Снимка: imagesfrombulgaria.com/Уикипедия - „Масово съкращение на заплатаджии” в културата започва кметът на Перник

Дворецът на културата в Перник, на чиято сцена играе Общинският театър „Боян Дановски“. Снимка: imagesfrombulgaria.com/Уикипедия

Щатните артисти в общинските културни институции на Перник скоро ще бъдат свободни артисти и няма да им се плащат заплати. Това става ясно от изказване на кмета Станислав Владимиров пред сайта „За Перник”. Това неочаквано решение е взето точно по време на пандемична криза, когато артистите са лишени от приходи, а културата е в принудителен застой.

В интервюто на кмета (назован в местното издание и с прозвището Станката) се казва, че предстои основен ремонт на Двореца на културата в града, по време на който ще се проведе пълна трансформация на културната дейност. „Масово съкращение на заплатаджии” е наречена предстоящата реформа от кмета Владимиров. Това е съпроводено с обещанието:

„В Перник ще гостуват най-добрите представления, ще се правят най-добрите концерти, ще се подпомогне фестивалът „Сурва“, а местните състави, които работят яко, ще се изявяват пред публика, но заплати на кибици няма да има”.

Избраният от перничани началник на града намеква за закриване на общинския театър „Боян Дановски” (с легендарна история, големи успехи и отличия) и предоставяне на сцената за популярни представления от други театри:

„Например театърът. Той няма постановки, но яде стотици хиляди лева за заплати. Знаете ли за тези пари колко театър ще се играе в Перник? Ще гледате най-добрите актьори от цяла България – Георги Мамалев, Татяна Лолова, Зуека, плюс опера, балет, концерти. Закривам всички заплатаджии и откривам културния живот на Перник. Който е направил добро представление – Община Перник ще го покани”.

Същата съдба очаква и музикалните формации в града, сред които Камерен смесен хор „Иван Топалов”, носител на множество международни награди, Камерен оркестър „Орфей“, създаден още през 1975 г, със сериозни международни изяви, както и Духов оркестър – Перник, чието начало е поставено още през 1902 г.

„Не може да има общински оркестри – и то няколко, на заплата, които да нямат почти никакви представления. Ако някой иска да си прави оркестър в Перник, или театър – ще дадем база за тренировки и репетиции, но няма да плащаме заплати. Разбира се, съгласни сме да си плащаме за участието им в наши програми, но заплати за милиони левове не мога да давам”, казва кметът.

Директорите на културните институции в Перник не са осведомени официално за решението на кмета. Ден след неговото интервю те не знаят как се е стигнало до тази позиция, какво предстои и как могат да бъдат решени проблемите. Директорът на театъра Иво Горчев каза пред „Площад Славейков”, че очаква среща с ръководството на града, за да получи някаква информация по въпроса. Директорът на Двореца на културата Петьо Фетфов също отказа да коментира преди уточнения с кмета Владимиров.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg