Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Масово възмущение в Италия заради статуя на сексапилна въстаничка

Изобразената селянка е представена просто като „сексуализирано тяло“, а не като символ на класовата борба, твърдят критици

Статуята е тема на обсъждания в Италия вече цяла седмица. Снимка: Лаура Болдрини/Туитър - Масово възмущение в Италия заради статуя на сексапилна въстаничка

Статуята е тема на обсъждания в Италия вече цяла седмица. Снимка: Лаура Болдрини/Туитър

Бронзова фигура на оскъдно облечена женска фигура, вдъхновена от поема от XIX век, предизвика дебат за сексизма в Италия. Статуята, изобразяваща жена в прозираща рокля, бе открита на 25 септември в град Сапри. На церемонията присъства и бившият министър-председател на страната Джузепе Конте, съобщава „Индипендънт“.

Скулпторът Емануеле Стифано е създал скулптурата по поемата „La spigolatrice di Sapri“ (Събирачката от Сапри) на Луиджи Меркантини. В нея се разказва за неуспешния опит на италианския революционер и философ на социализма Карло Пизакане за въстание срещу Кралство Неапол от 1857 г., когато 300 души намират смъртта си. Една от въстаничките е селско момиче, което работи като събирачка на зърно. Когато Пизакане пристига в Сапри заедно със своята чета, за да вдигне въстание, тя изоставя работата на полето и тръгва с тях. Образът ѝ е художествен персонаж, който не почива на реална историческа личност.

Скулптурата предизвика бурни реакции и някои политици поискаха творбата да бъде отстранена заради очевидния сексизъм в подхода на автора. Лаура Болдрини от партията на демократите заяви, че фигурата е „обида за жените и за историята, която трябва да почете“.

„Как може институциите да приемат представянето на жените просто като сексуализирани тела? – пита тя в публикация в Туитър. – Мъжкият шовинизъм е една от злините в Италия.“

Подобна теза защитиха и други представители от клона на Демократичната партия в Палермо:

„Отново трябва да търпим унижението да бъдем представени под формата на сексуализирано тяло, лишено от душа и без никаква връзка със социалните и политически проблеми на историята“.

Моника Сиринна, член на Сената, изрази критики към творбата на Стифано и поиска незабавното ѝ премахване:

„Шамар за историята и за жените, които все още са само сексуализирани тела. Тази статуя на Събирачката не казва нищо за жертвоготовността на жената, която отказала да отиде на работа и вместо това въстанала срещу бурбонските тирани“.

Междувременно кметът на града Антонело Джентиле твърди, че „нито едно политическа партия не е разкритикувала статуята или изкривила концепцията на творбата, създадена от артиста“. Скулпторът също защити творбата си с изявление, в което посочва, че обикновено в произведенията си „покрива човешкото тяло колкото е възможно по-малко, независимо от пола“.

„Направих го, не за да подчертая анатомията, която едва ли е реалистична представа за тялото на селянка от XIX век, но по-скоро, за да представя идеала за жена, да предизвикам нейната гордост, пробуждането на съзнанието, всичко това в един патетичен момент“, пише Стифано във Фейсбук.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах