Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Мастаба“ като ключ за бъдещето на децата в изкуството

Грандиозният проект на Кристо в Лондон вече е разглобен, но не и забравен

Снимки: Wolfgang Volz - „Мастаба“ като ключ за бъдещето на децата в изкуството

Снимки: Wolfgang Volz

Лондон се сбогува с „Мастаба“ – загадъчната 20-метрова пирамида от над 7500 варела, издигала се цяло лято насред Серпентиновото езеро в Хайд Пард. В свой материал за „Гардиън“, озаглавен „Сбогом, Кристо. Ти предложи чудесен летен подарък“, Ванеса Торп посочва, че много деца са се насладили на работата, а сега е време (и има отличен повод) изкуствата да бъдат активно въведени в училищата.

„Мастаба“, наследила името и формата на трапецовидните гробници, характерни за Древен Египет, плаваше във водите на езерото от 18 юни до 23 септември.

„Силата на огромни публични произведения на изкуството като „Мастаба“ идва от безпричинната им природа – посочва Торп. – Никой не се нуждае от тях. Поне докато не ги видиш и не получиш щастливо напомняне, че си на планета с други човешки същества, които виждат същите неща, но по различен начин.“

Ванеса Торп посочва още, че когато езерото е отново пусто, без гигантската инсталация, хората в парка ще осъзнаят какво са загубили – изкуство, което далеч не е толкова ненужно, колкото може да изглежда на пръв поглед, и което често се оказва мощен времеви маркер.

„Мастаба“ е вече запечатани в множество детски спомени.

Авторката на „Гардиън“ използва повода с Кристо и „Мастаба“, за да очертае защо е толкова важно изкуствата да влязат качеството в училищата. Тя заявява, че проектът вече е запечатан в толкова много детски спомени и сега е точният момент вдъхновяващи творци да бъдат мобилизирани срещу „намаляващата стойност, заложена за изкуството в британското образование“.

„Така че докато на изкуството може да се разчита да живее в паметта, наистина би било жалко, ако няма какво да търсим, освен силата му да ни демонстрира какво случайно сме изгубили. Както сега лудата, ярка „Мастаба“, със своите 32 тона котви, отплава, нейното заминаване може също да бележи началото на есен, концентрирана с опити да се насърчи артистичното бъдеще на децата на Великобритания“, завършва Торп.

От днес, 24 септември 2018 г., „Мастаба“ вече не съществува физически – разглобена е, а варелите отиват за рециклиране, както бе обещал 83-годишният Кристо. А на нас остава да чакаме следващия му грандиозен проект.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90