Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Математик оглави БАН

Академик Юлиан Ревалски си поставя за цел да вдигне заплатите на българските учени

Акад. Юлиан Ревалски обещава да работи за вдигането на заплатите на българските учени, които по негови думи са с 200 лв. под средните за страната. Снимка: БГНЕС - Математик оглави БАН

Акад. Юлиан Ревалски обещава да работи за вдигането на заплатите на българските учени, които по негови думи са с 200 лв. под средните за страната. Снимка: БГНЕС

Математикът акад. Юлиан Ревалски е новият председател на Българската академия на науките. Той бе избран днес след гласуване на 57 от академиците за него и 27 за опонента му – сеизмолога, член-кореспондент Николай Милошев. 60-годишният Ревалски заема поста след акад. Стефан Воденичаров. 

Юлиан Ревалски е директор на Института по математика и информатика към БАН. Той е един от най-младите академици – получава титлата миналата година. Обещава да работи за вдигането на заплатите на българските учени, които по негови думи са с 200 лв. под средните за страната. Но неговата основна мисия начело на Академията на науките, по думите му е трансферът на научни знания към студентите и преподавателите във висшите училища.

Вижте още: БЪЛГАРСКАТА НАУКА: НЕ СМЕ БЕДНИ, НИЕ СМЕ ГЛАДНИ

„Първите стъпки са свързани с недофинансирането на Академията, свързани с публичното и непубличното финансиране. Става въпрос не само за заплатите на служителите и научните работници в Академията, а за подобряване на условията на труд като цяло, поддържането на инфраструктурата и осигуряване на устойчиво развитие на научните изследвания. Това е един цялостен и сложен въпрос, свързан с финансирането на науката“, обясни Ревалски на своето представяне.

Вижте още: АКАД. СТЕФАН ВОДЕНИЧАРОВ: БЕЗ ЕКСПЕРТИ БЪЛГАРИЯ Е БЕЗ КОРМИЛО

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах